O carte pe zi: „Apa lacului nu e niciodată dulce” de Giulia Caminito

„Cu profunzime şi prospeţime, cu brutalitate şi tandreţe deopotrivă, Giulia Caminito scrutează societatea şi expune cele mai adânci cicatrici ale sărăciei şi umilinţei“-Il Foglio.

98 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Apa lacului nu e niciodată dulce” de Giulia Caminito

O carte pe zi: „Apa lacului nu e niciodată dulce” de Giulia Caminito

Romanul a fost tradus în 22 de ţări şi a câştigat, în 2021, premiile Campiello şi Strega Off şi a fost finalist la Premiul Strega.

Scriu editorii: „În Italia anilor 2000, pe fundalul unei societăţi care scoate repede şi vizibil la iveală disparităţile sociale, adolescenta Gaia trăieşte într-o căutare agresivă a oricărei forme de echilibru, găsindu-şi adesea refugiul lângă lacul Bracciano, care înghite totul – oameni, statui, visuri. Dominată şi supravegheată de o mamă acaparatoare, Antonia, care s-a sacrificat pentru a-şi menţine familia în siguranţă şi pe linia de plutire, Gaia îşi caută vocea şi-şi revendică independenţa. Scenariul sărăciei naşte violenţe nebănuite, Gaia însăşi având în ea o mânie înăbuşită care, atunci când izbucneşte, frizează până şi crima. Violenţa – la început măruntă, luând chipul răutăţilor copilăriei, apoi, pe măsură ce Gaia creşte, tot mai puternică şi mai crudă – devine singura cale de evadare dintr-o lume care nu-i acordă fetei nici o şansă. Dinapoia agresivităţii fruste, a precipitării vieţii, reflectate excepţional în scrisul Giuliei Caminito, se întrevăd fărâme de umanitate: nevoia de iubire, loialitatea, adevărul”.

„Giulia Caminito dă viaţă unui roman ancorat în realitate, dar în acelaşi timp străbătut de o radicală nelinişte, care face din scrisul ei, distilat şi precis, colţuros şi poetic, ultimul bastion în faţa fantasmelor ameninţătoare. Lacul este o oglindă magică: în adâncuri, alături de ieslea de Crăciun, vedem cufundată şi tinereţea, în nesfârşita ei luptă cu nefericirea. E cu neputinţă să nu fim captivaţi de acest roman de o eleganţă şi o maturitate ieşite din comun” - La Stampa.

Născută în 1988, Giula Caminito a studiat filozofia politică, trăieşte la Roma şi lucrează în industria editorială. Romanul de faţă a apărut în 2021.

Giulia Caminito – Apa lacului nu e niciodată dulce. Traducere din limba italiană şi note de Oana Sălişteanu. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 291 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici