O carte pe zi: „Efectul gaslight. Cum să recunoşti manipularea şi să-i rezişti” de dr. Robin Stern

Gaslighting-ul este definit ca fiind o formă de manipulare psihologică şi emoţională în care persecutorul încearcă (în mod conştient sau nu) să inducă cuiva un sentiment de nesiguranţă faţă de propriile percepţii, reacţii, amintiri sau credinţe.

245 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Efectul gaslight. Cum să recunoşti manipularea şi să-i rezişti” de dr. Robin Stern

O carte pe zi: „Efectul gaslight. Cum să recunoşti manipularea şi să-i rezişti” de dr. Robin Stern

Gas vine de la gaz, iar manipularea psihologică are efectul unui gaz folosit pe câmpul de luptă de soldaţi pentru a crea confuzie în rândul inamicilor, astfel încât cei ce atacă să poată prelua controlul situaţiei şi să-i elimine. La fel te simţi şi într-o confruntare cu o personalitate narcisistă, ca pe un câmp de luptă, unde nu există reguli sau limite.

De fapt, există o singură regulă: nu există nicio regulă şi nicio limită. Cel puţin pentru el, ţie îţi va trasa zeci de reguli de moralitate şi de interacţiune cu el.

„Efectul Gaslight – scrie dr Robin Stern – rezultă din relaţia dintre doi oameni: un manipulator, care trebuie să aibă dreptate ca să îşi conserve conştiinţa propriei identităţi şi impresia că e puternic; şi un manipulat, care îi permite primului să-I definească ideea despre realitate fiindcă îl idealizează şi caută aprobarea sa. Dacă tu crezi, chiar puţin, că nu eşti suficient de bun pe cont propriu, că ai nevoie de dragostea sau aprobarea manipulatorului ca să te simţi întreg, atunci eşti predisăus la gaslighting. Şi manipulatorul va profita de această vulnerabilitate”.

Efectele psihologice asupra victimelor abuzurilor sale sunt devastatoare.

Termenul de „gaslighting” a devenit cel mai popular termen în anul 2018.

Gaslighting este un act de a submina realitatea altei persoane prin negarea faptelor, a mediului înconjurător sau a sentimentelor sale. Victimele abuzurilor psihologice sunt manipulate prin distorsionarea realităţii să creadă că sunt defecte, dificile, nebune, prin diverse tertipuri şi trucuri.

Scriu editorii: „În Efectul Gaslight, dr. Robin Stern îţi arată cum să-ţi dai seama ce relaţii merită salvate şi din care trebuie să ieşi şi, mai ales, cine vrea să-ţi controleze viaţa, fiind fermecător la început, iar apoi tiranic. Stă în puterea ta să pui capăt relaţiilor toxice”.

„În interior, ai puterea deplină de a te elibera de Efectul Gaslight. Primul pas este să devii conştientă de rolul tău în acest tip de manipulare, de modurile în care propriile comportamente, dorinţe şi fantezii te-ar putea determina să-l idealizezi pe gaslighter şi să-i cauţi validarea” — dr. Robin Stern.

Cartea devine „un instrument esenţial pentru supravieţuire”.

Dr. Robin Stern - Efectul gaslight. Cum să recunoşti manipularea şi să-i rezişti. Prefaţă de Naomi Wolf. Traducer din limba engleză de Cristina Stan. Editura Curtea veche, colecţia Biblioterapia. 367 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici