O carte pe zi: „Eu cânt şi muntele dansează”, de Irene Solà

O poetă care scrie un roman. Un roman în care totul este animat de acelaşi suflu uman, animale, fenomene naturale, natură, fenomene supranaturale. Totul pare atemporal. Totul se petrece în Pirineii catalani, munţi descrişi fabulos.

425 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Eu cânt şi muntele dansează”, de Irene Solà

O carte pe zi: „Eu cânt şi muntele dansează”, de Irene Solà

Un roman sublim , chiar dacă pe alocuri violent – cum e natura, cum e viaţa.

Irene Solà, născută în august 1990, este o tânără scriitoare catalană multipremiată, pentru cartea pe care o semnalăm astăzi. Mai multe premii catalane, dar şi Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene.

Scriu editorii: „Nu există viaţă şi moarte, doar fluxul necontenit al timpului, în care dăinuie tot ce a trăit cândva sau trăieşte acum – natură, oameni, animale, creaţii umane. Omul nu este nici singur, nici centrul universului, ci doar o instanţă a eternităţii „de zi cu zi“. Tradus în peste 30 de ţări şi încununat cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene în 2020, romanul Eu cânt şi muntele dansează al scriitoarei catalane Irene Solà sparge canoanele genului şi ţese din voci umane şi nonumane o tapiserie hipnotică.” „un mozaic de jovialitate, umor, lumină plină de viaţă şi joc escatologic, o farsă carnavalescă... trepidantă, marcată de o magnetică cutezanţă lirică“ (El País).

O Poveste în care munţii, norii, fulgerul care ucide, ciupercile, vrăjitoarele contribuie la mersurl lucrurilor participând şi spunând-şi partea lor de acţiune. E povestea văduvei unui poet ţăran şi a fiicei sale care iubeşte un orăşean refăcut în Pirinei, după un accident. Fiecare personaj uman sau nonuman are o voce distinctă. În mijlocul cărţii, întrt-un capitol intitulat „Zguduitura” ne este desenată la propriu apariţia munţilor. În alt capitol intitulat „Poezia”, spiritul unuai dintre personaje, mort, ne spune poeme închinate tuturor celor din jur. O poveste cu o natură fermecătoare şi halucinantă, cu peisaje pe care în mod cert nimeni nu le văzut, dar ar vrea din tot sufletul să le vadă, case răzleţite cocoţate pe stânci, oameni cu istorii fabuloase.

„Un roman luminos şi captivant. Îmbinând istoria, legenda, realitatea, literatura: totul se transformă în carne şi sânge.“ — La Vanguardia

Irene Solà _ Eu cânt şi muntele dansează. Traducere din catalană şi note de Jana Balacciu Matei. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 210 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
sola,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici