O carte pe zi: "Îndurabile", de Andrei Crăciun

Texte simple, foarte bine scrise, personaje memorabile, deşi sunt doar o trăsătură de condei.

113 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Îndurabile", de Andrei Crăciun

O carte pe zi: "Îndurabile", de Andrei Crăciun

Vom prezenta astăzi o altă carte admirabilă a unui ziarist freelancer, al cărui nume apare într-o mulţime de locuri în presa scrisă şi online şi care susţine că "freelancer nu înseamnă că poţi scrie tot ce îţi trece prin minte. Freelancer eşti când îţi pasă ce scrii. Poate prea mult".

Lui Andrei Crăciun chiar îi pasă. Are ceva peste 31 de ani, este gazetar sportiv, după ce a fost desemnat "Talentul Anului" (2005), a lucrat la Evenimentul zilei, Adevărul, a câştigat titlurile de "Cel mai bun tânăr jurnalist de cultură" (2010), "Cel mai bun editorialist din România" (2011) şi "Cel mai bun reporter din România" (2012), este freelancer din 2013, este cronicar de teatru al Ziarului Metropolis, colaborează la mai multe reviste online. A studiat administraţie publică, ştiinţe politice, istoria ideilor şi mentalităţilor, cultură şi civilizaţie ebraică - la Universitatea din Bucureşti şi la Universitatea Internaţională din Tel Aviv, Israel. A publicat mai multe volume de poezie şi proză scurtă în volume colective. Este considerat o voce distinctă în scrisul românesc de astăzi.

Volumul "Îndurabile" cuprinde 52 de proze scurte (în general nu mai mult de două pagini fiecare), câte săptămâni are anul (!), toate intitulate "Povestire despre afacere", "Povestire despre Alma", "Povestire despre Cristian", "Povestire despre Diana", "Povestire despre femei", … despre fericire, început, linişte, neputinţă, singurătate şi foarte multe alte nume de femei şi bărbaţi. Toate într-un limbaj cât se poate de simplu, direct, ademenitor, aproape prozaic, de pildă: "Ce vreau să vă povestesc astăzi este cum a început totul. Iubeam o femeie, bineînţeles. Aşa începe totul. Sunt de părere că însuşi Dumnezeu nu are cum să existe în afara unei perechi. E o şarlatanie ipoteza clasică - din Biblie. Lumea e făcută cu siguranţă pentru a impresiona o femeie, care, la fel de sigur, nu a fost foarte impresionată". În toate aceste proze surprinzătoare, exact când nu te aştepţi, fie printr-o turnură a poveştii, fie prin limbaj, sunt situaţii de viaţă pur şi simplu… îndurabile. Găselniţa mi se pare de-a dreptul genială.

Texte simple, foarte bine scrise, personaje memorabile, deşi sunt doar o trăsătură de condei.

Unul dintre texte face trimitere la "Aleea Zorilor", aleea care a dat numele microromanului - şi el admirabil – prezentat la această rubrică în urmă cu o zi.

Andrei Crăciun - "Îndurabile". Editura Herg Benet. 156 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici