O carte pe zi: ”Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice” de Cristian Preda

”Când am început o carieră publică, am hotărât să notez momente relevante pentru culturile politice cu care am interacţionat, în ţară şi aiurea.”, spune Cristian Preda.

111 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice” de Cristian Preda

O carte pe zi: ”Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice” de Cristian Preda

Cristian Preda este profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti, unde predă din 1992. Este autorul mai multor volume despre evoluţia gândirii politice româneşti, istoria liberalismului, sisteme electorale şi politica românească. A fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe şi, mai apoi, deputat european. Cartea de faţă a apărut în toamna anului trecut.

Volumul este format din două părţi. Explicaţii dă chiar autorul, în ”Lămuriri preliminare”. Prima dintre ele porneşte de la o conferinţă pe care a fost invitat să o ţină la Casa Paleologu, pe 25 mai 2018. Toader Paleologu i-a cerut să povestească cum arată politica în unele dintre ţările în care a ajuns ca deputat european şi, mai înainte, ca secretar de stat la Externe, pentru întâlniri oficiale sau ca membru al unor echipe de observatori electorali. Ce înseamnă demo¬craţie în Bhutan sau Madagascar? Care e miza disputelor elec¬torale din Maldive, Gabon ori Guatemala? Ce anume îi convinge să meargă la urne pe cetăţenii din Coasta de Fildeş sau Kârgâzstan? Cum se înfruntă puterea şi opoziţia în Sri Lanka şi Mauritania? La finalul aces¬tei părţi a adăugat o serie de note şi precizări (de la A la Z), în care a clarificat unele chestiuni care apăreau în expunerea ţinută la Casa Paleologu.

A doua parte a volumului este compusă din fragmente extrase din jurna¬lul pe care îl ţine din 2005 încoace. ”Când am început o carieră publică, am hotărât să notez momente relevante pentru culturile politice cu care am interacţionat, în ţară şi aiurea. Pentru volu¬mul de faţă am selectat observaţiile făcute în două perioade tulburi din istoria recentă a României: e vorba despre suspendarea preşedintelui în 2007 şi despre episodul similar din vara lui 2012. Prima secţiune începe în momentul în care, demisionar de la Externe, sunt chemat de Traian Băsescu să mă alătur echipei sale de consilieri şi se opreşte în iunie 2007, când e deja clară strategia care a condus la «cuplarea» primelor alegeri europene de la noi cu un referendum privind modul de scrutin. A doua începe cu demiterea guvernului condus de Mihai-Răzvan Ungureanu şi se opreşte a doua zi după dezbaterea din Parlamentul European referitoare la criza politică din acea vară fierbinte.” Cu alte cuvinte, istorie pe viu care arată cât de greu se construieşte o democraţie şi mai ales cât de uşor poate fi pusă în pericol.

Cristian Preda – Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice. Editura Polirom. 206 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici