O carte pe zi: „Naziştii şi drogurile. Senzaţii tari în al Treilea Reich”, de Norman Ohler

„Norman Ohler a reuşit să dezvăluie fără cruţare partea ascunsă a felului în care a fost planificat războiul de către germani”.

469 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Naziştii şi drogurile. Senzaţii tari în al Treilea Reich”, de Norman Ohler

O carte pe zi: „Naziştii şi drogurile. Senzaţii tari în al Treilea Reich”, de Norman Ohler

Norman Ohler, jurnalist, scenarist şi scriitor german, şi-a pus câteva întrebări pe care şi le-au mai pus mulţi: se dopau, oare, trupele germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial? A fost Germania mobilizată cu ajutorul drogruilor? Era Hitler dependent de droguri? Rezultatul este această surprinzătoare carte pe care o recomandăm cu căldură. Mai ales ştiind un fapt istoric: consumul de droguri era oficial interzis în timpul celui de-Al Treilea Reich, dar exact în acea vreme se utiliza pe scară largă pervitirinul, prima metamfemină germană, distribuită în întreaga societate.

Scriu editorii: „Naziştii propovăduiau puritatea fizică şi morală, dar, aşa cum dezvăluie Norman Ohler în lucrarea sa riguros documentată, cel de-al Treilea Reich era suprasaturat de droguri. Înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, Germania era o mare putere în domeniul farmaceutic, iar companii precum Merck, Bayer sau Temmler purificau sau produceau şi vindeau în cantităţi industriale cocaină, opioide şi, mai presus de toate, metamfetamina. Acest din urmă drog ajunsese să fie consumat de toată lumea, de la muncitori şi gospodine până la medici şi militari. De fapt, soldaţii primeau în mod regulat raţii de metamfetamină, căci substanţa psihotropă le sporea energia şi capacitatea de concentrare, le alunga spaimele şi îi făcea să se simtă invincibili, autorul susţinând că, fără ea, Blitzkrieg-ul nu ar fi avut succes. Şi, cu toate că narcoticele singure nu pot fi o explicaţie suficientă pentru teoriile rasiale toxice ale naziştilor sau pentru desluşirea tuturor evenimentelor războiului, incredibila cercetare a lui Ohler demonstrează că, fără a lua în considerare consumul de droguri, nu vom înţelege niciodată pe deplin istoria celui de-al Treilea Reich”.

„Punctele forte ale scrierii lui Ohler nu sunt doar vastă colecţie de documente rare pe care le scoate la iveală sau imaginile de arhivă cu care îşi însoţeşte textul, ci şi modul magistral în care îşi descrie personajele, (…) el surprinzând toate nuanţele pateticei dependenţe a lui Hitler de doctorul său, precum şi intimitatea bizară care le-a caracterizat relaţia … Naziştii şi drogurile este o carte cu adevărat stupefiantă.” – The New York Times Book Review.

Pornind de la „Naziştii şi drogurile”, regizorul Cristian Huleu a realizat documentarul în două părţi „Nazi Junkies” (2019), care poate fi vizionat pe Amazon Prime Video.

Norman Ohler - Naziştii şi drogurile. Senzaţii tari în al Treilea Reich. Traducere din limba germană de Irina Cristescu. Prefaţă de Marian Voicu. Postfaţă de Hans Mommsen. Editura Corint Books. 378 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici