O carte pe zi: „Rezervaţia”, de George Cornilă

„O a doua Grădină a Edenului descoperită pe Pământ doar pentru ca aceasta să se prăbuşească în mundan, copilăria de-a lungul anilor ’90 într-un orăşel din sudul Moldovei şi o insulă pustie, unde tot ce poate fi găsit este propriul sine, toate legate printr-un fir diafan” - editorii.

110 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Rezervaţia”, de George Cornilă

George Cornilă, născut în 1986, prozator şi traducător, a publciat mai multe romane şi volume de proză scurtă. Cartea semnalată astăzi este din a doua categorie, cuprinde trei nuvele asemănătoare între ele.

Prima este despre o Grădină descoperită şi devenită Grădina Eedenului, pângărită, toate văzute prin ochii unui copil, un amestec de fantasy şi realism.

„Ultima oară am fost acolo când eram copil, m au dus părinţii, să vedem cu toţii minunea, să ne închinăm şi să ridicăm ochii, cutremuraţi, spre cer, cu credinţa întremată. Pentru mine însă, vizita a avut tocmai efectul contrar, căci locul mi s a părut doar un colţ de pădure cum ştiam atâtea, iar vietăţile dintr însul, la fel ca toate celelalte, înrobite de greutăţile traiului pământesc. Mai mult, nu înţelegeam cum de nu se despicau cerurile şi nu cădeau trăsnete asupra celor care nesocoteau ultimele rămăşiţe de sacru din mizerabila noastră lume.

Adam, oacheş, cu nasul cârn şi cu un cucui în frunte, costeliv şi deprimat, se căznea să nu şi închidă ochii îndureraţi de atâtea bliţuri, iar Eva, deşi încă frumoasă la chip, părea tristă şi obosită, ca o nevastă sătulă de toate, era plinuţă şi sânii care ne alăptaseră străbunii i se lăsaseră şi dădeau să iasă de sub acoperământul de frunze. Nici Şarpele nu era mai volnic. Îmi închipuisem un piton uriaş, ca în ilustraţiile la <<Cartea junglei>>, când colo era un şarpe-de alun prăpădit, în plină lepădare a pielii, pe jumătate alb şi bălos”.

„Prozele din acest volum au tot ce le trebuie pentru a prilejui o lectură captivantă: suspans, contra-punct, poveşti de dragoste, un imaginar cuprinzător, o deviere subtilă a intrigilor spre parabolă, dar mai ales un apetit de povestitor contaminant.” (Bogdan Creţu)

George Cornilă – Rezervaţia. Nuvele. Editura Polirom, colecţia Egoproză. 259 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici