Dacă ar fi din nou student, Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, nu ar alege informatica, ci științele fizice. Aflat într-o vizită la Beijing, fondatorul gigantului tech, citat de CNBC, a dezvăluit că: „Pentru tânărul Jensen de 20 de ani, care tocmai a absolvit, probabil că ar fi ales… mai degrabă științele fizice decât cele software.” Jensen Huang a absolvit facultatea cu doi ani mai devreme, la vârsta de 20 de ani.
Deși nu a oferit o justificare directă, declarația sa se aliniază cu viziunea pe care o promovează: inteligența artificială fizică, o nouă etapă în evoluția AI, care merge dincolo de percepție și generare, către raționamentul fizic și interacțiunile cu lumea reală.
Inteligența artificială modernă a evoluat în valuri, a explicat Huang. Primul val a fost „AI de percepție”, odată cu apariția AlexNet în 2012, care a revoluționat recunoașterea imaginilor, urmat de „AI Generativă”, când modelele au învățat să înțeleagă și să transforme informația în text, imagini, cod sau limbaj.
„Suntem acum în această eră numită «AI de raționament», în care AI-ul poate înțelege, poate genera și poate rezolva probleme necunoscute anterior”, a precizat CEO-ul Nvidia la The Hill & Valley Forum din Washington, menționând că această capacitate deschide calea către ceea ce el numește „agenți AI” – roboți digitali capabili să gândească și să acționeze autonom, un concept adoptat deja de companii precum Microsoft și Salesforce.
Însă următoarea revoluție, spune Huang, va fi AI-ul fizic: „Iar acest nou val necesită să înțelegem legile fizicii, frecarea, inerția, cauza și efectul.”
Acești algoritmi vor putea înțelege cum se mișcă obiectele, cum se aplică forțele sau cum se deduce prezența unui pieton aflat în spatele unei mașini. În esență, AI-ul va învăța să gândească în termeni de lume reală.
„Când iei această inteligență artificială fizică și o pui într-un obiect fizic numit robot, obții robotica”, a explicat Huang. „Este esențial acum, pentru că ne extindem capacitățile de producție în toată America. Sperăm ca, în următorii 10 ani, aceste fabrici să fie puternic robotizate și să ne ajute să facem față lipsei severe de forță de muncă la nivel global.”
Sub conducerea lui Huang, Nvidia nu doar că a devenit cel mai valoros producător de cipuri din lume, dar a depășit recent și pragul istoric de 4 trilioane de dolari în capitalizare bursieră.