O carte pe zi: ”Ultima colonie”, de Steve Berry

Cotton Malone, agent al Magellan Billet, grupul de informaţii de elită al Departamentului de Justiţie, salvează încă o dată Statele unite de la anihilare.

182 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Ultima colonie”, de Steve Berry

O carte pe zi: ”Ultima colonie”, de Steve Berry

Titlul original al acestui roman, thriller istoric, este ”A 14-a colonie”. Precizăm acest lucru pentru a nu fi confundat cu romanul cu acelaşi titlu apărut anii trecuţi la Editura Nemira, un science-fiction semnat de John Scalzi. Este cel de al 11-lea roman din seria cărţilor care îl au ca protagonist pe Cotton Malone, fost agent al Departamentului de Justiţie. Un personaj care scapă încă o dată SUA de pe pragul anihilării.

Există o hibă în legile americane, un amendament (Amendamentul 20, din 1947), care se referă la succesiune, la situaţiile extreme, care poate duce la destabilizare: ”Dacă scapi simultan de preşedinte şi de vicepreşedinte, de preşedintele Camerei Reprezentanţilor şi de preşedintele pro tempore al Senatului, înainte ca noul preşedinte şi noul vicepreşedinte să depună jurământul, rămân membrii cabinetului care preiau puterea printr-un act al Congresului. Acea lege e plină de probleme. Nu e clar dacă oficialii din cabinet pot servi în mod constituţional. S-ar fi născut o luptă internă şi nimeni nu ar fi rămas la conducere.”

Steve Berry imaginează o situaţie în care urmaşii KGB-ului ar crea destabilizare în Statele Unite profitând de acest amendament, după ce ar fi detonat la Washington o mică bombă nucleară, exact în ziua preluării mandatului de către un nou preşedinte. Scenariul ar fi fost imaginat şi pus la punct de Iuri Andropov, fost secretar general al URSS, mort înainte să-şi pună în aplicare planul, pe care fanatici kgb-işti vor să implementeze ani mai târziu.

Ce ar urma? În vidul de putere creat la Washington, nimeni n-ar mai fi ştiut sigur cine ar fi fost îndreptăţit să dea ordine militare, ar fi urmat o confuzie generală, în care URSS (în planul original) ar fi atacat cu trupe Europa, aliaţii Americii, chiar America.

Scriu editorii: ”Malone este trimis în Siberia unde descoperă planurile unui complot pus la cale de foşti agenţi KGB, care nutreau o ură puternică faţă de SUA, şi află despre existenţa unor bombe atomice tip servietă ascunse de aceştia. Complotul este familiar – băieţii buni urmăresc băieţii răi pentru a evita crizele majore –, dar Berry, de data asta, complică scenariul cu o a doua poveste ce implică societatea din Cincinnati, o fraternitate fondată după Războiul de Independenţă al SUA de către şi pentru descendenţii bărbaţi ai veteranilor. Cum dorinţa acestei organizaţii era, de multă vreme, întemeierea unei a 14-a colonii – Canada – şi se leagă de resentimentele ruseşti, rezolvarea acestei situaţii este lăsată în seama lui Malone şi a colegilor de la Magellan. Combinaţia de istorie şi ficţiune a lui Steve Berry este prezentă din nou în acest thriller provocator.”

Steve Berry – ”Ultima colonie”. Editura RAO. 504 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici