O carte pe zi: „Ultima redută a iernii” de Neal Bascomb

Hitler voia bomba atomică. O putea obţine doar oţinând apa grea fabricată la o singură uzină din lume, în Norvegia. Pentru asta, cuceresc ţara. Dar un grup de tineri norvegieni se lansează, în numele libertăţii propriei ţări şi a întregii lumi, într-o luptă inegală, cu un inamic iraţional.

214 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Ultima redută a iernii” de Neal Bascomb

O carte pe zi: „Ultima redută a iernii” de Neal Bascomb

Neal Bascomb a fost ziarist, a lucrat pentru cele mai mari ziare americane, înainte de a deveni scriitor. A publicat zece cărţi cu subiecte istorice care au primit premii naţionale şi internaţionale. S-a aplecat îndeosebi asupra epocii naziste – în afara cărţii de faţă, a mai scris despre căutarea criminalului nazist Eichmann, despre vânătorii de nazisti, despre cea mai mare evadare dintr-o închisoare în secolul XX ş.a.

Cartea de faţă, apărută în urmă cu patru ani, se ocupă, cum spune şi subtitlul, de legendara misiune de sabotare a bombei atomice a lui Hitler.

Scriu editorii:

„La începutul anului 1942, naziştii pierdeau, unul câte unul, teritoriile cucerite în cei peste trei ani de război. Ofensiva sovietică în Est şi recucerirea Nordului Africii în sud, dar şi ameninţarea unei debarcări aliate pe coastele Europei de Vest le aduceau în faţă, pentru prima dată, spectrul înfrângerii. Disperarea îi împinge la acte dincolo de orice închipuire: au nevoie de arma supremă, o bombă care să distrugă un oraş întreg, să ucidă sute de mii de oameni dintr-o singură lovitură. Dar această armă nu poate fi construită fără un ingredient foarte rar şi extrem de greu de obţinut: apa grea, un compus fabricat de o singură uzină din lume, Norsk Hydro-Vemork. Pentru acest elixir vor ocupa o ţară, vor încerca să supună o naţiune. Doar că naţiunile nu sunt simple steguleţe de hârtie pe harta unei lumi gata de a se prăbuşi în sclavie.
Dincolo de efortul documentar evident, de acurateţea prezentării datelor ştiinţifice şi a faptelor istorice, Neal Bascomb umanizează naraţiunea, care devine aproape un pastel, trist dar de o vitalitate exlozivă. Autorul citează din jurnalele personale ale protagoniştilor şi din scrisorile trimise de aceştia familiilor. Un grup de tineri norvegieni se lansează, în numele libertăţii propriei ţări şi a întregii lumi, într-o luptă inegală, cu un inamic iraţional. Ei sunt eroii acestei extraordinare poveşti care te ţine cu sufletul la gură. Luni de zile, rătăcind în pustiul îngheţat al Norvegiei, dormind flămânzi şi uzi sub cerul liber, în viscol, mergând zilnic zeci de kilometri pentru a aduna muşchi şi licheni cu care să se hrănească, urmăriţi şi trădaţi uneori chiar de propriii concetăţeni, ei reuşesc să zdrobească visul de mărire al lui Hitler, distrugând uzina de apă grea. Aici nu este povestea luptei dintre David şi Goliat. Ar fi prea puţin pentru a descrie sacrificiul acestor oameni. Lumea este astăzi mai bună, poate, şi datorită lor. Această carte nu le este dedicată exclusiv iubitorilor istoriei, ci tuturor celor carte înţeleg că, de cele mai multe ori, nişte oameni simpli, puţini la număr, au putut schimba lumea prin sacrificiul lor. O poveste pe care o începi cu ochelarii pe nas şi o termini fără, pentru a-ţi putea şterge lacrimile”.

Neal Bascomb – Ultima redută a iernii. Legendarea misiune de sabotare a bombei atomice a lui Hitler. Traducere de Maria Adam. Editura RAO. 473 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici