Un roman care te ţine cu sufletul la gură. O carte pe zi: "Tricoul negru", de Jorge Zepeda Patterson

O combinaţie între "Crimă în Orient Express" şi celebra competiţie ciclistă Turul Franţei - cineva îi ucide sau îi scoate din cursă pe biciclişti unul câte unul.

198 afișări
Imaginea articolului Un roman care te ţine cu sufletul la gură. O carte pe zi: "Tricoul negru", de Jorge Zepeda Patterson

O carte pe zi: "Tricoul negru", de Jorge Zepeda Patterson

Probabil cea mai celebră competiţie sportivă din lume, oricum foarte urmărită şi mediatizată, este Turul Franţei, o competiţie ciclistă anuală ce se desfăşoară în Franţa şi în ţările din jurul ei. Organizată pentru prima dată în anul 1903, acoperă o lungime totală de peste 3.600 km şi se întinde pe durata a trei săptămâni. Datorită prestigiului pe care l-a căpătat de-a lungul timpului, competiţia atrage la start ciclişti şi echipe din întreaga lume. Ea este împărţită pe segmente zilnice, denumite etape. La finalul celor trei săptămâni, pentru fiecare concurent se cumulează timpii obţinuţi în fiecare etapă pentru a se determina câştigătorul competiţiei. În fiecare zi, sportivul cu cel mai mic timp acumulat după sfârşitul zilei precedente îmbracă tricoul galben de lider al clasamentului general. Traseul competiţiei se modifică în fiecare an, dar se încheie întotdeauna la Paris. Începând cu anul 1975, ultima etapă se desfăşoară de-a lungul bulevardului Champs-Élysées.
S-a întâmplat ca în istoria competiţiei să fi existat patru uriaşi ai ciclismului – Jacques Anquetil, Edy Merckx, Bernard Hinault şi Miguel Induráin - care au câştigat fiecare câte cinci tururi. Numai Lance Armstrong a câştigat şapte, dar titlurile i-au fost retrase când s-a aflat că se dopase.

Competiţia este atât de acerbă, încât, pentru a îmbrăca tricoul galben, unii sunt dispuşi să moară, alţii - să ucidă. Fireşte, sunt şi mulţi bani la mijloc, sponsori, interese ale constructorilor de biciclete şi de componente, ale ţărilor echipelor participante. Lesne de presupus că liderii echipelor şi concurenţii ar face orice să câştige, inclusiv să recurgă la stratageme murdare.

Este ceea ce imaginează scriitorul mexican Jorge Zepeda Patterson. Născut în Masatlán, Mexic, în 1952, Patterson are un masterat la Facultatea Latino-americană de Ştiinţe Sociale şi un doctorat în ştiinţe politice la Sorbona. Jurnalist şi scriitor, este autorul a numeroase cărţi de analiză politică, iar rubrica lui săptămânală apare în peste douăzeci de ziare în Mexic. A fost supranumit „un Stieg Larsson mexican”.

Romanul „Tricoul negru” este o combinaţie între „Crimă în Orient Express” şi Turul Franţei – cineva îi ucide sau îi scoate din cursă pe biciclişti, unul câte unul. Marc Moreau, ciclist profesionist, fost militar de carieră, participă la Turul Franţei într-o echipă de top, condusă de cel mai bun prieten al lui, un star american, Steve Panata, favorit să câştige Turul, după ce-l mai câştigase de câteva ori şi era pe punctul de a depăşi performanţa celor patru celebrităţi amintite mai înainte. Numai că Moreau, „locotenent” al lui Panata, adică cel care aleargă cu el în tandem, de obicei dechizându-i drumul şi ajutându-l că-şi conserve energia, este un ciclist mai bun şi merită el tricoul galben. Ceea ce se şi întâmplă, după multe peripeţii.

Un roman care te ţine cu sufletul la gură, întocmai ca o cursă ciclistă.

Jorge Zepeda Patterson - "Tricoul negru". Crime Scene Press. Traducere din limba spaniiolă de Ramona Fillip. 350 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici