O elevă din Iaşi, câştigătoare a Concursului Naţional de Dramaturgie "Matei Vişniec"

Eleva Iris Tincu de la Colegiul de Artă ”Octav Băncilă” din Iaşi a câştigat ediţia din acest an a Concursului Naţional de Dramaturgie "Matei Vişniec", organizat la Suceava în prezenţa dramaturgului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

252 afișări
Imaginea articolului O elevă din Iaşi, câştigătoare a Concursului Naţional de Dramaturgie "Matei Vişniec"

Matei Vişniec (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Juriul acestei ediţii a competiţiei destinate liceenilor a fost format din criticii de teatru Oltiţa Cântec şi Octavian Jighirgiu, din Iaşi, iar preşedintele juriului a fost Matei Vişniec.

Iris Tincu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi, a declarat că este foarte onorată că a câştigat premiul, arătând că o va motiva şi mai mult pentru a evolua, în continuare, în acest domeniu şi a precizat că este pasionată de teatru încă din copilărie, perioadă în care asculta cu mare plăcere piese de teatru, iar de la vârsta de 12 ani a început să scrie poezii, însă proză a început să scrie pentru prima dată în vara anului 2014 şi a continuat cu piese de teatru.

Scriitorul şi dramaturgul Matei Vişniec a spus că juriul a notat cu nota maximă piesa scurtă scrisă de Iris Tincu.

“Am citit piesa şi mi-a plăcut foarte mult, în primul rând pentru că are un fior poetic şi este imprevizibilă ca evoluţie. Intri în ea, sunt personaje misterioase şi după o pagină, după două-trei, nu-ţi dai seama în ce direcţie merge, ceea ce mi-a plăcut foarte mult, pentru că, într-adevăr, într-un text de teatru, în special, imediat ce devine previzibilă acţiunea, te cam plictiseşti. Dar când rămâi până la ultima replică şi aştepţi şi ultima replică înseamnă că se întâmplă ceva”, a spus Matei Vişniec.

Marţi dimineaţă, la o întâlnire cu elevii la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" din Suceava, Matei Vişniec a vorbit despre lupta care se duce, de mai mulţi ani, în interiorul său, între jurnalistul Matei Vişniec şi scriitorul Matei Vişniec.

El a spus că este jurnalist de mai bine de 25 de ani la Radio France International, la Paris, iar împreună cu Luca Niculescu, redactorul şef al secţiei de la Bucureşti a RFI, realizează o emisiune în duplex, Paris - Bucureşti.

"Vreau să vă spun că în mine sunt doi oameni: scriitorul şi jurnalistul şi ei nu se împacă foarte bine unul cu altul. De 25 de ani sau chiar de mai mult timp jurnalistul vede că lumea e cam ţăcănită, dacă nu, nebună. Vede că războaiele încetează şi altele apar, că unele crize se termină şi altele apar şi nu se mai termină, iar faptul că s-a prăbuşit comunismul, faptul că a venit democraţia în Estul Europei, nu înseamnă că s-a pus punct nebuniei umane, apar alte focare de criză, alte războaie, alte masacre”, a declarat Vişniec.

El a mai spus că jurnalistul Matei Vişniec vorbeşte, de mai bine de 25 de ani, despre toate aceste lucruri şi că "trebuie să fie cam trist" în condiţiile în care societăţile umane nu învaţă din greşelile trecutului, iar generaţiile nu învaţă din greşelile părinţilor sau ale strămoşilor.

“Jurnalistul, lucrând această informaţie, cu această materie, este dezamăgit. Cuvântul progres începe să dispară din limbajul oamenilor politici”, a explicat Vişniec.

El a subliniat că scriitorul utilizează, câteodată, materia jurnalistului şi spune:”Nu se poate! Trebuie să acţionăm ca şi cum progresul ar exista. Trebuie să dăm puţină speranţă acestei lumi”.

Dramaturgul a mai spus că în literatura pe care o scrie există “speranţă şi soluţii”, iar "omul apare ca o fiinţă care, prin natura sa, se îndreaptă spre bine şi este deschisă spre progres”.

“Chiar dacă apar şi lichele, chiar dacă apar şi nemernici, chiar dacă apar şi călăi, totuşi, omul, omul generic, umanitatea e făcută să progreseze. Acestea sunt condiţiile scriitorului. Deci, între cei doi există o luptă şi, de ani şi ani de zile, ei conversează, iar când jurnalistul este foarte pesimist, vine scriitorul şi spune : Stai puţin! Refacem materia şi literatura va transmite mesaje de altă natură. Dacă ar trebui să ne informăm, zilnic, numai despre masacre şi despre măceluri, după o vreme, ar trebui să intrăm în depresie nervoasă. Noroc că există şi literatura care ne învaţă că, totuşi, undeva, la orizont, există binele, progresul, frumosul, generozitatea şi că viaţa are un sens. Dacă e să ne luăm numai după informaţiile pe care le furnizează agenţiile de presă, numai despre masacre, crime şi aşa mai departe, crize, corupţie, aproape că-ţi vine să spui: Nu se poate! Are viaţa un sens? Ei, bine, are. Scriitorul este convins că viaţa are un sens”, a mai spus scriitorul şi dramaturgul Matei Vişniec.

Dramaturgul Matei Vişniec participă în această săptămână la Festivalul Zilele Matei Vişniec care se desfăşoară în acest an la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Bistriţa şi Piatra Neamţ, fiind prezentate mai multe piese de teatru ale acestuia, dar şi lansări de carte sau întâlniri cu publicul sau cu elevii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici