O fostă disidentă sovietică a criticat acordarea premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene

Fosta disidentă sovietică şi apărătoare a drepturilor omului Liudmila Alexeeva a afirmat vineri că regretă că premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Uniunii Europene, şi nu activiştilor în domeniul libertăţilor individuale.

322 afișări
Imaginea articolului O fostă disidentă sovietică a criticat acordarea premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene

O fostă disidentă sovietică a criticat acordarea premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Sincer, această decizie nu îmi place, întrucât Uniunea Europeană este o organizaţie enormă destul de birocratică şi consider că acordarea acestui premiu nu va juca niciun rol în politica sa pe viitor", a declarat Alexeeva, în vârstă de 85 de ani, pentru agenţia RIA Novosti.

Aflată printre favoriţii la premiul Nobel pentru Pace alături de alţi militanţi ruşi, Alexeeva a afirmat că activiştii în domeniul libertăţilor individuale din numeroase ţări ar fi avut mai multă nevoie de o astfel de recompensă.

"Aş fi fost foarte încântată ca această distincţie să fie acordată unor prizonieri politici iranieni sau apărătorilor drepturilor omului, dar nu Uniunii Europene, deşi apreciez UE", a afirmat ea.

Liudmila Alexeeva a declarat că a avut aceeaşi reacţie când premiul Nobel pentru Pace a fost acordat în 2009 preşedintelui american Barack Obama, la mai puţin de un an de la alegerea sa în funcţie.

"Nu am apreciat nici acordarea premiului lui Obama doar pentru că a fost ales preşedinte, deşi îl apreciez pe Obama" , a adăugat ea.

"Tendinţa acestor ultimi ani - acordarea acestei recompense o dată unui preşedinte al unei superputeri, iar altă dată Uniunii Europene - mi se pare că este o devalorizare a ideii care stă la baza acestui premiu", a mai spus Alexeeva.

Liudmila Alexeeva, preşedinte al grupului Helsinki din Moscova, reprezintă un simbol al luptei pentru drepturile omului atât în fosta URSS, cât şi în Rusia lui Vladimir Putin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici