O scrisoare a lui Baudelaire, în care Victor Hugo este numit "idiot", va fi scoasă la licitaţie

O scrisoare inedită a lui Charles Baudelaire, adresată unui destinatar anonim, în care poetul îl numeşte pe Victor Hugo "idiot", va fi scoasă la vânzare la New York, alături de ediţia princeps din "Florile răului", în cadrul unei licitaţii organizate de Christie's, conform theguardian.com.

210 afișări
Imaginea articolului O scrisoare a lui Baudelaire, în care Victor Hugo este numit "idiot", va fi scoasă la licitaţie

O scrisoare a lui Baudelaire, în care Victor Hugo este numit "idiot", va fi scoasă la licitaţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o scrisoare din 1860, adresată unui destinatar anonim, Charles Baudelaire deplânge faptul că Victor Hugo "îi trimite în continuare scrisori stupide", adăugând că acest lucru l-a inspirat să "scrie un eseu care demonstrează că, printr-o lege fatală, un geniu este întotdeauna un idiot".

Scrisoarea va fi vândută la o licitaţie a casei de licitaţii Christie's din New York, împreună cu ediţia princeps a volumului de poeme "Florile răului/ Les fleurs du mal", care conţine cele şase poeme eliminate din ediţia a doua.

Lotul este estimat la suma de 100.000 de dolari, potrivit casei de licitaţii.

Publicarea primei ediţii din "Florile răului", în 1857, a fost urmată de punerea sub acuzare a lui Baudelaire, pentru "ofense aduse moralei publice", motiv pentru care editorul poetului a primit ordin judecătoresc de a elimina şase poeme din antologie, în care apar aluzii la iubirea lesbiană şi referinţe la vampiri. Interdicţia avea să fie ridicată în Franţa abia în 1949.

Victor Hugo l-a susţinut pe Baudelaire după punerea sub acuzare, din august 1857, spunându-i că "ale tale «Fleurs du mal» strălucesc şi fascinează ca stelele", adăugând în anul 1859: "ne-ai dăruit o nouă cutremurare".

Pe de altă parte, Baudelaire i-a dedicat lui Victor Hugo trei poeme din "Les Fleurs du Mal", însă poetul C.K. Williams avea să explice mai târziu că, în ciuda acestui lucru, "Baudelaire îl dispreţuia în secret pe Hugo".

"Baudelaire, spre întristarea sa şi, probabil, ca un factor al autodistrugerii sale ultime, rivaliza probabil cu Victor Hugo: poet, romancier, eseist, polemist de o fluenţă şi energie incredibilă (...), cel mai celebru om din lume (...), care domina poezia şi cultura", a spus C.K. Williams.

Scrisoarea din 1860 face referire în cea mai mare parte la scriitorul american Edgar Allan Poe, a cărui operă a fost tradusă de Charles Baudelaire în limba franceză, iar menţionarea lui Victor Hugo apare în post-scriptum.

În cadrul licitaţiei de la New York, Christie's propune, de asemenea, spre vânzare o ediţie a volumului de poeme "Leaves of Grass", de Walt Whitman, tipărit pentru autor (estimat la 150.000 de dolari) şi un carnet cu lucrări de poezie şi proză, create de Robert Louis Stevenson (estimat la 120.000 de dolari).

Poetul francez Charles Baudelaire (1821 - 1867) este considerat poetul care a revoluţionat direcţia lirică franceză şi europeană prin originalitatea volumului său controversat "Florile răului" (1857). Va avea o influenţă puternică asupra viziunilor poetice ale autorilor de mai târziu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici