Opera Naţională Bucureşti sărbătoreşte 160 de ani de la premiera absolută "La Traviata"

Opera Naţională Bucureşti (ONB) sărbătoreşte miercuri, de la ora 19.00, alături de iubitorii genului liric, împlinirea a 160 de ani de la premiera absolută a operei "La Traviata", de Giuseppe Verdi, una dintre cele mai populare lucrări de gen din lume, informează un comunicat.

154 afișări
Imaginea articolului Opera Naţională Bucureşti sărbătoreşte 160 de ani de la premiera absolută "La Traviata"

Opera Naţională Bucureşti sărbătoreşte 160 de ani de la premiera absolută "La Traviata" (Imagine: onb.operanb.ro)

Rolul frumoasei curtezane Violetta Valéry va fi interpretat de soprana Irina Iordăchescu, una dintre cele mai apreciate soliste ale ONB, în vreme ce tenorul Cristian Mogoşan, invitat special, va da viaţă personajului Alfredo Germont.

Cea mai cunoscută operă verdiană, "La Traviata" este inspirată dintr-o poveste reală pe care scriitorul Alexandre Dumas - fiul a folosit-o în romanul său de succes "Dama cu camelii", publicat în anul 1848.

"La Traviata - aceeaşi poveste care a generat un roman, o piesă de teatru, filme - este Violetta, o persoană care a existat. Există un monument funerar al acestei legende care a bântuit saloanele vieţii uşoare a sfârşitului de secol al XIX-lea", a declarat Viorica Petrovici, scenografa producţiei bucureştene.

Tenorul Cristian Mogoşan, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Wolfgang Brendel, Mariana Nicolesco, Laurent Pillo, Margreet Hoing, John Norris, Ion Buzea şi Viorica Cortez. În prezent, artistul este angajat al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi profesor asociat al Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

"La Traviata" este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. Premiera absolută operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneţia, pe 6 martie 1853. Prima reprezentaţie a fost un eşec, provocat în primul rând de mediocritatea interpretării. Abia la reprezentaţia din 6 mai 1854, pe mica scenă a teatrului San Benedetto din Veneţia, opera a avut un real succes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici