OTV, amendat pentru acuzaţiile aduse preoţilor de către Pavel Coruţ

CNA a decis, marţi, să amendeze cu 10.000 de lei postul OTV, pentru emisiunea "Dan Diaconescu Direct" difuzată pe 24 ianuarie, în care moderatorul Dan Diaconescu nu a intervenit în momentul în care invitatul Pavel Coruţ a adus acuzaţii preoţilor şi Bisericii iudeo-creştine.

812 afișări
Imaginea articolului OTV, amendat pentru acuzaţiile aduse preoţilor de către Pavel Coruţ

OTV, amendat pentru acuzaţiile aduse preoţilor de către Pavel Coruţ

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Dan Diaconescu Direct" difuzată în direct pe 24 ianuarie, de postul OTV, în urma căreia Consiliul a primit 13 reclamaţii.

Potrivit CNA, între orele 20.06 - 03.54, invitatul emisiunii a fost scriitorul Pavel Coruţ, fost agent militar. Titlurile afişate pe ecran au fost: "Scriitorul spion, Pavel Coruţ, primul român care recunoaşte că a fost atacat energetic"; "Scriitorul spion, Pavel Coruţ: preoţii români sunt şarlatani sau naivi"; "Scriitorul spion Pavel Coruţ: Isus Hristos nu este fiul lui Dumnezeu".

În prima parte a emisiunii s-a discutat despre atacurile energetice, iar ulterior, despre religie şi credinţă. În opinia lui Pavel Coruţ, religia este "o frână în calea ştiinţei". Potrivit lui Coruţ, preoţii sunt "oameni cu discernământ redus sau nişte şarlatani, şarlatani ori nebuni". El a mai spus că "Biserica iudeo-creştină este un cuib de paraziţi şi infractori".

Emisiunea a fost reluată în 2 şi 3 februarie, de la ora 19.41, pe OTV, fără a se face menţiunea "reluare".

"Se terfeleşte o credinţă pe care o are o anumită populaţie a acestei ţări", a spus Dan Grigore, membru al CNA.

"Începe să conducă emisiunea Pavel Coruţ", a spus Christian Mititelu, precizând că moderatorul nu îşi respectă atribuţiile.

Pe de altă parte, Gelu Trandafir a spus că dezbaterea de la OTV a fost "total dezechilibrată". "Au fost opinii pro şi contra, dar nu au fost prezentate echilibrat", a explicat Gelu Trandafir.

De cealaltă parte, Doru Iuga, reprezentantul postului OTV, a spus că Dan Diaconescu a intervenit pentru a-şi tempera invitatul. "Sunt patru ore de emisiune, Dan a intervenit", a spus Doru Iuga.

În urma votului, CNA a decis să amendeze cu 10.000 de lei, la propunerea lui Mihai Mălaimare, postul OTV.

Sancţiunea s-a aplicat pentru încălcarea art. 42, alin. 1 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă", a art. 85 din Cod - "Afişarea pe ecran a informaţiilor ce se impun pentru precizarea caracterului transmisiei este obligatorie în următoarele cazuri: b) la difuzarea în reluare a emisiunilor informative, politice, social-economice, sportive, culturale, religioase şi de divertisment, se va face menţiunea «Reluare» sau «În reluare» pe întreaga durată a difuzării acestora" şi a art. 71, alin. 1, litera a din Cod - "În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici