Prima TV, amendată de CNA cu 10.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, sancţionarea postului de televiziune Prima TV cu suma de 10.000 de lei, pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor.

1017 afișări
Imaginea articolului Prima TV, amendată de CNA cu 10.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor

Prima TV, amendată de CNA cu 10.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în şedinţa de marţi, o serie de reclamaţii privind emisiunea "Iubiri secrete", dar şi o ediţie a show-ului "Schimb de mame", difuzate pe postul de televiziune Prima TV.

Postul de televiziune Prima TV difuzează de luni până miercuri, în intervalul orar 19.30 - 20.30, serialul "Iubiri secrete", sezonul al VI-lea, genul programului fiind "dramă", cu marcajul "AP", limbajul folosit fiind unul "suburban". În program sunt prezentate scene în care se fac ameninţări cu arma, "violenţă de toate felurile", unul dintre reclamanţi cerând "interzicerea emisiunii sau difuzarea acesteia noaptea, pentru că este nocivă copiilor".

Totodată, în cazul emisiunii "Shimb de mame" difuzată pe 27 octombrie 2013, de la orele 20.30, însoţită de semnul "AP", reclamaţia face referire la o scenă în care un copil - în vârstă de 5 ani - conduce singur un tractor pe un teren agricol.

În acest context, Cristina Trepcea a propus o amendă de 10.000 de lei, în baza articolului 39, alineatul 2) din Legea Audiovizualului, potrivit căruia "difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", a articolului 12, alineatul 1) şi 2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit cărora "programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat. (2) În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia", şi a articolului 18, litera a) şi b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform căruia "nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 - 23.00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen", pentru serialul ""Iubiri interzise", iar în cazul emisiunii "Schimb de mame", a articolului 9, din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform căruia "este interzisă difuzarea de programe al căror scop principal este exploatarea aspectului fizic al minorului sau expunerea acestuia în ipostaze nepotrivite vârstei".

De asemenea, preşedintele CNA, Laura Georgescu, a propus o amendă de 30.000 de lei pentru Prima TV în baza articolelor menţionate. Propunerea Cristinei Trepcea a întrunit şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Vasile Buda, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi trei "împotrivă" (Laura Georgescu, Lorand Turos şi Monica Gubernat).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici