Proiectul de digitalizare de carte al Google suscită controverse în Europa

Pe măsură ce se dezvăluie amploarea planurilor Google privind digitalizarea a milioane de cărţi, editorii, comercianţii şi autorii de cărţi din Europa îşi manifestă îngrijorarea în ceea ce priveşte drepturile de autor, protecţia datelor şi chestiunile privind cenzura, informează EUObserver.

126 afișări
Imaginea articolului Proiectul de digitalizare de carte al Google suscită controverse în Europa

Proiectul de digitalizare de carte al Google suscită controverse în Europa

De altfel, editorii, comercianţii şi autorii de cărţi şi-au prezentat temerile luni, la Bruxelles, în cadrul unei audieri organizate de Comisia Europeană în legătură cu implicaţiile scopului declarat al Google privind "democratizarea informaţiei".

Mulţi dintre cei care au luat cuvântul în cadrul audierii Comisiei şi-au exprimat neliniştea în legătură cu faptul că moştenirea culturală internaţională riscă să ajungă să fie controlată de o singură entitate corporatistă, precum şi în ceea ce priveşte modul prin care Google a ajuns la potenţiala dominaţie în domeniu.

Google va deveni "comerciantul de cărţi de facto al întregii lumi", a spus Fran Dubruille de la Federaţia europeană a comercianţilor de carte (European Booksellers' Federation). Pe de altă parte, Stuart Hamilton, membru al International Federation of Library Associations, a făcut cunoscută îngrijorarea asociaţiei faţă de "natura monopolistă a proiectului".

Editorii europeni, îngrijoraţi de respectarea drepturilor de autor

Proiectul a început să fie ţinta criticilor anul trecut, după un acord încheiat între Google şi un grup de autori şi publisheri din Statele Unite, după ce grupul respectiv dăduse Google în judecată în 2005 pentru încălcarea drepturilor de autor. Plângerea a fost depusă, la acel moment, după ce Google scanase milioane de cărţi pentru serviciul său de căutare de carte fără a cere permisiunea deţinătorilor drepturilor. Acordul încheiat anul trecut, "Book Settlement", permite Google să scaneze cărţile care au vândut integral tirajele şi pe cele în cazul cărora nu se cunosc deţinătorii drepturilor şi să le vândă online.

Acordul, ale cărui implicaţii nu au ieşit integral la iveală, a nemulţumit editorii din Uniunea Europeană, care se tem că lucrările europene vor fi exploatate în Statele Unite. În plus, ei pun sub semnul întrebării şi încheierea de acorduri private - permise de legea americană - pe plan internaţional, în condiţiile în care există atât de multe probleme legate de drepturile de autor care îi afectează atât pe editori, cât şi pe autori.

"Membrii noştri se opun încheierii unui acord în această chestiune", a declarat Jessica Saenger, membră a asociaţiei germane a editorilor şi a comercianţilor de carte. "Google este recompensat pentru că încalcă legea", a afirmat ea, precizând că acestei companii i s-a garantat "o poziţie de monopol asupra cărţilor pentru care nu se cunosc deţinătorii de drepturi şi pentru cele cu autori necunoscuţi".

Sylvie Fodor, director al CEPIC (European Picture Agency Association), şi-a exprimat la rândul ei îngrijorarea în ceea ce priveşte drepturile de autor pentru imaginile foto, care nu sunt acoperite de acordul semnat de Google. Compania americană a anunţat că va elimina imaginile din cărţile pe care le scanează, însă Fodor a atras atenţia că "nu există o siguranţă legală care să ne ofere asigurări că acest lucru se va întâmpla".

Pe de altă parte, temerile privind cenzura au fost şi ele aduse în discuţie, în condiţiile în care Google poate elimina din cărţile aflate în inventarul său. Totodată, compania poate colecta, graţie bibliotecii digitale, şi informaţii importante privind obiceiurile de lectură ale utilizatorilor.

SUA ar putea obţine un imens avantaj cultural şi economic prin proiectul Google

Numeroşi participanţi la audieri au pus accentul pe avantajul imens cultural şi economic pe care Statele Unite îl vor obţine prin intermediul acestui proiect de digitalizare, în condiţiile în care lucrările vor fi disponibile numai consumatorilor de pe teritoriul SUA. Ei au solicitat Uniunii Europene să rezolve problema complicată a drepturilor de autor.

"Literatura europeană ar putea fi, în curând, disponibilă mai mult în Statele Unite", a declarat Jim Killock de la Open Rights Group, care a apreciat că acest lucru este "ironic" şi a solicitat de urgenţă crearea unui "sistem de licenţiere pan-european".

În timpul aceleiaşi audieri, reprezentantul bibliotecilor europene de cercetare, Wouter Schallier, a atras atenţia asupra "unui extrem de serios dezavantaj competitiv" pentru universităţile europene.

Google oferă concesii editorilor europeni

Google, care a scanat circa 10 milioane de cărţi - dintre care între 2-4 milioane de lucrări europene - pentru biblioteca sa digitală, şi-a susţinut cauza în cadrul audierilor.

"Puteţi descoperi informaţii despre care nici nu ştiaţi că există. Este important ca aceste cărţi să nu fie uitate. Interesul Google a fost să-i ajute pe oameni să găsească aceste cărţi", a spus Dan Clancy, director în cadrul Google.

Confruntat cu criticile, Google le-a oferit însă concesii editorilor europeni, promiţând că va elimina din cataloagele sale cărţile europene care se află încă în circuit comercial. Până acum, autorii europeni ale căror cărţi erau publicate erau automat incluşi în procesul de digitalizare. În plus, Google a mai promis şi că va numi doi reprezentanţi din afara Statelor Unite în cadrul boardului Books Rights Registry, care monitorizează aplicarea înţelegerii.

Audierea de la Bruxelles a fost organizată după ce statele membre ale UE, în special Franţa şi Germania, şi-au manifestat temerile privind proiectul bibliotecii digitale a Google. De altfel, reprezentanţii Google trebuie să mai participe la o audiere finală referitoare la biblioteca digitală, la Departamentul american al Justiţiei, în octombrie.

Diversitatea legislaţiilor europene privind drepturile de autor face imposibilă ajungerea la un acord similar celui din Statele Unite, însă o declaraţie emisă de Comisia Europeană, în cursul zilei de luni, cere realizarea unui cadru legislativ care "să faciliteze calea către introducerea rapidă a serviciilor pentru consumatorii europeni, similar celui care a fost încheiat în Statele Unite".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici