Radu Jude pregăteşte un nou lungmetraj, după romanul "Inimi cicatrizate", de Max Blecher

Regizorul Radu Jude pregăteşte un nou lungmetraj, o adaptare liberă a textelor lui Max Blecher, în special a romanului "Inimi cicatrizate", informează un comunicat remis MEDIAFAX.

844 afișări
Imaginea articolului Radu Jude pregăteşte un nou lungmetraj, după romanul "Inimi cicatrizate", de Max Blecher

Radu Jude (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

În mai, Jude a prezentat cel mai recent scurtmetraj pe care îl semnează, "O umbră de nor", în secţiunea Quinzaine des Realisateurs la Festivalul de la Cannes. Pelicula a fost recompensată, la Zilele Filmului Românesc din cadrul Transilvania International Film Fest (TIFF), cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj şi, recent, cu trofeul Heart of Sarajevo, la festivalul din capitala Bosniei Herţegovina.

Regizorul Radu Jude continuă, cu acest nou proiect, să exploreze "relaţia omului cu corpul, cu finitudinea şi cu degradarea corporală", temă abordată şi în scurtmetrajul "O umbră de nor".

"Cred că forţa cinematografului nu stă în poveste, nici în diversele filosofii din spatele poveştilor, ci în uriaşa lui capacitate descriptivă. Sper că acest film nu va «spune» ceva, nu va avea un «sens», nu va comunica «semnificaţii», sper doar că el va arăta, că va oferi descrierea amănunţită a unei experienţe umane limită la care să ne raportăm cu duioşie, cu teamă şi cu respect", a declarat Radu Jude referitor la noul său proiect.

Scenariul este finalizat, iar, în prezent, casa de producţie Hi Film se ocupă de finanţare, producători din Franţa şi Germania exprimându-şi deja interesul faţă de acest film bazat pe viaţa şi opera unuia dintre cei mai mari scriitori români, Max Blecher, numit de Eugen Ionescu "Kafka român" şi considerat de critica literară un remarcabil reprezentant al literaturii autenticităţii.

Între timp, scurtmetrajul "O umbră de nor" îşi continuă parcursul festivalier, în această toamnă, la Festivalul Internaţional de Film de la Milano.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii "Lampa cu căciulă" şi "Alexandra". Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericită fată din lume" a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa. Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum. "Toată lumea din familia noastră" a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d'Or şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie, precum şi premiul publicului la B-EST IFF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici