Reprezentanţii Asociaţiei Române de Istorie a Presei vor un muzeu virtual al presei

Reprezentanţii Asociaţiei Române de Istorie a Presei au anunţat că vor un muzeu virtual al presei din România, un proiect privind crearea acestuia urmând să fie prezentat la cel de-al treilea Congres Naţional de Istorie a Presei, organizat în perioada 23 - 24 aprilie la Universitatea din Piteşti.

96 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii Asociaţiei Române de Istorie a Presei vor un muzeu virtual al presei

Reprezentanţii Asociaţiei Române de Istorie a Presei vor un muzeu virtual al presei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Asociaţiei Române de Istorie a Presei, proiectul pentru muzeul virtual al presei din România va fi prezentat de conf. dr. Marian Petcu de la Universitatea din Bucureşti, în cadrul lucrărilor Congresului Naţional de Istorie a Presei.

De asemenea, Marian Petcu va susţine şi proiectul "Configurări, reconfigurări, desfigurări ale democraţiei în România", cu secţiunile "Cultul personalităţii" şi "Iconografiile oficiale".

Tema celui de-al treilea Congres Naţional de Istorie a Presei, organizat în perioada 23 - 24 aprilie, la Universitatea "Constantin Brâncoveanu" din Piteşti, va fi "Presa locală şi regională, în context european".

Lucrările se vor desfăşura în cadrul a şase secţiuni: presă scrisă, audiovizual, teorie şi metodă în cercetarea istoriei presei, presa din diaspora, micromonografii de ziare-reviste şi jurnalism cultural, în cadrul congresului urmând să fie lansate 20 de lucrări de specialitate, în prezenţa autorilor, precum şi noul format al "Revistei române de istorie a presei", numărul 7/2007.

Comunicările vor fi susţinute, printre alţii, de Valentin Nicolau - Televiziunea publică română, în context european; Tiberiu Fărcaş - Presa regională tipărită la Cluj. Istoricul unei eşec; Marius Tita - Posturile de radio în limbi străine - de la confruntare la globalizare; Ioan Lăcătuşu - Presa postdecembristă din judeţele Covasna şi Harghita. Aspecte specifice; Aurelia Lăpuşan - Prezenţe franceze în Dobrogea. Mărturii din presa începutului de secol XX; Sofia Milancovici - Publicaţii ale comunităţii evreieşti şi sârbe din Arad; Virgil Coman - Sindicatul "Presa" din Constanţa al Ziariştilor, Publiciştilor şi Administratorilor de Ziare, repere arhivistice şi Daniel Tomozei - Presa sibiană, 20 de ani de transformări, se arată în comunicatul Asociaţiei Române de Istorie a Presei.

Parteneri media sunt Agenţia de presă Agerpres, Agenţia de presă Mediafax, Agenţia de presă Rador, Uniunea Internaţională a Presei Francofone, portalul de ştiri HotNews, Radio România Cultural, TVR Cultural, TVR 3 Regional, The Money Channel, Radio Oltenia Craiova, Radio Constanţa, Radio România Internaţional si publicaţiile România liberă, Adevărul de seară, Curierul naţional, Făclia-Cluj/Napoca, Ziua de Constanţa şi Magazin Istoric.

Cheltuielile de organizare a Congresului sunt suportate de Universitatea "Constantin Brâncoveanu" din Piteşti, manifestarea fiind sprijinită de Consiliul Judeţean Argeş şi de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Pentru a afla mai multe despre participanţi, intervenţiile acestora, programul pe secţiuni, cărţile care vor fi lansate se poate accesa istoriapresei2010.webs.com.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici