Rodica Culcer a fost înlocuită la conducerea Ştirilor TVR cu Anca Lăzărescu

Rodica Culcer a fost înlocuită la conducerea Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS) din TVR cu Anca Lăzărescu, actualul director al Departamentului Emisiuni informative din cadrul DEIS, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Lăzescu, şeful TVR.

562 afișări
Imaginea articolului Rodica Culcer a fost înlocuită la conducerea Ştirilor TVR cu Anca Lăzărescu

Rodica Culcer a fost înlocuită la conducerea Ştirilor TVR cu Anca Lăzărescu (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al Televiziunii Române, a precizat că, miercuri, a pus în aplicare hotărârea Consiliului de Administraţie, care prevede încetarea contractului de director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS) al Rodicăi Culcer.

"Eu mi-am păstrat rezervele faţă de legalitatea hotărârii luate marţi de Consiliul de Administraţie şi am cerut în cursul zilei de astăzi mai multe opinii. Dar eu sunt obligat să pun în aplicare hotărârea Consliliului de Administraţie", a declarat, pentru MEDIAFAX, Alexandru Lăzescu.

El a precizat că noul director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport este Anca Lăzărescu, care ocupă şi funcţia de director al Departamantului Emisiuni Informative din cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR.

Anca Lăzărescu va ocupa interimar conducerea DEIS până la ocuparea prin concurs a postului de director al acestei direcţii. "Concursul va fi anunţat zilele următoare", a mai spus Alexandru Lăzescu.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie 2011. Rodica Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

Anca Lăzărescu este director al Departamentului Emisiuni informative din cadrul DEIS din noiembrie 2010, după ce a câştigat un concurs organizat de Televiziunea Română.

Consiliul de Administraţie al TVR a votat, marţi, din nou, încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Ştirile TVR, însă unii membri ai CA, printre care şi Ada Meseşan, spun că votul este "nul", ca şi cel dat cu două săptămâni în urmă.

Anne Jugănaru, propusă în CA al TVR de PSD, a declarat pentru MEDIAFAX că în şedinţa CA de marţi "s-a votat încetarea contractului de director interimar la Direcţia Emisiuni Informative şi Sport al doamnei Rodica Culcer, începând cu data de astăzi". Ea a precizat că votul a fost de 8 la 5 în favoarea acestei decizii. Ea a precizat că CA al TVR a mai votat marţi organizarea concursului pentru ocuparea "cât mai rapid" a postului de director al Ştirilor TVR. Totodată, Anne Jugănaru a mai spus că a fost necesar un al doilea vot al CA al TVR, pentru încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Ştirile TVR, din cauză că hotărârea CA din 18 ianuarie, care viza acelaşi lucru, nu a fost pusă în aplicare de Alexandru Lăzescu.

De cealaltă parte, Ada Meseşan, propusă în CA al TVR de PDL, a declarat pentru MEDIAFAX că "începând de astăzi în mod evident PSD a început epurarea politică în TVR". "Proba a ceea ce spun este declaraţia şefului PSD, Victor Ponta, care a ieşit public şi a anunţat că directorul ştirilor TVR a fost demisă de CA. Acest lucru se întâmpla în timp ce şedinţa CA era în plină desfăşurare. Din punct de vedere juridic şi conform legii 41/ 1994 (articolul 27) votul de astăzi impus cu forţa de PSD-PNL şi alţi reprezentanţi politici în CA este la fel de nul ca şi cel dat cu două săptămâni în urmă. Referitor la votul impus politic cu două săptămâni în urmă, Direcţia juridică a TVR, precum şi casa de avocatură, partener al TVR, au prezentat astăzi, în şedinţa CA, punctul lor de vedere referitor la acest tip de vot, respectiv «Este nul»", a spus Ada Meseşan. "Votul a fost de 5 împotriva demiterii directorului de la Ştiri, 8 votând pentru demitere", a mai spus Ada Meseşan. "Aceiaşi membri ai CA care au votat pentru o execuţie politică, au respins din nou, categoric, restructurarea TVR. TVR are un deficit de 100 de milioane de euro", a subliniat Ada Meseşan.

Consiliul de Administraţie al TVR a votat, şi în 18 ianuarie, încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Ştirile TVR, însă unii membri ai CA, printre care şi Ada Meseşan, au spus atunci că reprezentanţii PSD în consiliu "au forţat un vot, care juridic şi legal este nul de drept".

La momentul respectiv, reprezentanţii TVR au transmis, într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX, că hotărârea CA de încetare a mandatului Rodicăi Culcer la conducerea Ştirilor TVR va fi supusă unei analize juridice, întrucât aprobarea "angajării şi concedierii personalului societăţii" este atribuţia exclusivă a directorului general al TVR.

De asemenea, Rodica Culcer a declarat în 18 ianurie, pentru MEDIAFAX, referitor la hotărârea CA de încetare a mandatului său la conducerea Ştirilor TVR, că membrii CA nu au nicio atribuţie în privinţa angajaţilor Televiziunii Române, potrivit legii de funcţionare a instituţiei.

Ulterior, TVR a anulat concursul deja demarat pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, pentru că etapa finală a competiţiei (interviul) - care ar fi trebuit să se desfăşoare în 19 ianuarie - nu s-a putut ţine, au declarat, la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX reprezentanţii Televiziunii Publice. Potrivit acestora, conducerea TVR va scoate din nou la concurs postul de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici