Postul de director al Ştirilor TVR a fost scos la concurs. Rodica Culcer a împlinit vârsta pensionării

Televiziunea Română organizează, în perioada 8-31 decembrie, un concurs pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR, în condiţiile în care Rodica Culcer a împlinit, anul acesta, vârsta legală de pensionare.

485 afișări
Imaginea articolului Postul de director al Ştirilor TVR a fost scos la concurs. Rodica Culcer a împlinit vârsta pensionării

Rodica Culcer (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Durata contractului noului director al Ştirilor TVR va fi de trei ani, potrivit unui anunţ făcut public luni seară de Societatea Română de Televiziune (SRTv).

Cei interesaţi de şefia Ştirilor TVR vor prezenta la înscriere un proiect managerial specific postului, în care îşi vor expune viziunea managerială asupra funcţionării Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport plecând de la două coordonate: adaptarea funcţionării Direcţiei la un flux continuu de informaţii furnizate TVR Info, cu acoperirea, totodată, a jurnalelor susţinute pe celelalte canale SRTv, în acord cu evoluţiile tehnologice de ultimă oră; relaţia Direcţiei cu celelalte structuri funcţionale din SRTv.

Probele de concurs vor fi: un test de limba engleză, notarea proiectului managerial şi un interviu final. Candidaţii preselectaţi în urma depunerii dosarelor vor fi contactaţi în vederea efectuării evaluării psihologice.

Cei interesaţi de acest post pot să îşi depună candidaturile până la data de 5 decembrie, ora 16.00, inclusiv.

Responsabilităţile noului director vor fi planificarea, organizarea şi coordonarea activităţilor desfăşurate în cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport.

Candidaţii la postul de director al Ştirilor TVR trebuie să aibă studii universitare de licenţă sau echivalente într-unul dintre domeniile: ştiinţe ale comunicării/ştiinţe umaniste/management (în cazul inexistenţei studiilor de specialitate, este necesară atestarea cunoştinţelor prin absolvirea unor studii postuniversitare cu durata de minimum un an: curs postuniversitar, master, doctorat în domeniul ştiinţe ale comunicării/ştiinţe umaniste/management), experienţă în domeniul audiovizual de minimum 10 ani, din care minimum 5 ani în televiziune, dar şi experienţă de conducere în audiovizual de minimum 3 ani.

Între cerinţele impuse celor interesaţi de această funcţie se numără şi: cunoaşterea a două limbi străine de circulaţie internaţională (din care una trebuie să fie obligatoriu limba engleza); cunoştinţe de jurnalism; cunoştinţe de management general; cunoaşterea modului de realizare a emisiunilor informative; cunoştinţe temeinice de producţie TV; o bună stăpânire a principiilor deontologice ale profesiei jurnalistice; cultură generală solidă; cunoaşterea fluxului de producţie şi postproducţie TV/news; cunoştinţe operare PC; cunoştinţe privind istoria României, cunoştinţe de economie, politică şi legislaţie românească şi europeană; cunoaşterea temeinică a problematicii actuale reflectate în mass-media, familiarizare cu peisajul mediatic european; cunoaşterea legislaţiei în domeniul audiovizualului; Codul deontologic al jurnalistului adoptat de CRP etc.

Totodată, cei care se înscriu la concursul pentru acest post trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte şi nu au colaborat cu fosta poliţie politică.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie. Rodica Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

La momentul respectiv, reprezentanţii TVR au declarat, pentru MEDIAFAX, că Rodica Culcer a fost reangajată, cu respectarea legislaţiei în vigoare, pe un post de realizator, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile directorului Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, până la ocuparea prin concurs a acestui post. "Decizia luată a avut la bază interesul instituţiei, având în vedere faptul că la nivelul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport există mai multe proiecte în curs, unele propuse şi începute de doamna Rodica Culcer, care vor fi finalizate în perioada următoare", au mai spus reprezentanţii TVR.

Aceştia au precizat că "reangajarea s-a făcut în temeiul articolului 83, litera g, din Codul Muncii şi nu este deloc un caz singular pentru TVR". "Au existat şi alte situaţii în care, în interesul instituţiei, profesionişti de valoare au fost menţinuţi în funcţie pentru o perioadă după pensionare. Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că politica de angajări este un atribut al managementului, singura condiţie fiind respectarea cadrului legal", au mai afirmat reprezentanţii TVR.

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat, încă de la sfârşitul lunii august, condiţiile de înscriere a candidaţilor la concursul pentru ocuparea postului de director Direcţia Emisiuni Informative şi Sport. Termenul-limită pentru concurs era 31 decembrie 2011, potrivit deciziei de la momentul respectiv a CA.

În respectiva şedinţă, dar şi în şedinţele următoare ale Consiliului de Administraţie, unii dintre membrii CA au susţinut necesitatea organizării mai rapide a concursului pentru şefia Ştirilor TVR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici