România TV şi TVR 1, amendate de CNA cu câte 5.000 de lei pentru o ştire despre o crimă

CNA a decis, în şedinţa de joi, să amendeze cu câte 5.000 de lei televiziunile România TV şi TVR 1 pentru difuzarea, la o oră accesibilă minorilor, a unor ştiri în care erau prezentate detaliile unei crime.

209 afișări
Imaginea articolului România TV şi TVR 1, amendate de CNA cu câte 5.000 de lei pentru o ştire despre o crimă

România TV şi TVR 1, amendate de CNA cu câte 5.000 de lei pentru o ştire despre o crimă (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

Potrivit Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), România TV şi TVR 1 au difuzat, în data de 13 august, ştiri despre o crimă (un bărbat care şi-a ucis copilul cu drujba), la Ştirile de la ora 18.00, respectiv în cadrul Telejurnalulului de la ora 20.00.

Membrii Consiliului au considerat că cele două televiziuni au prezentat descrieri ale unei crime într-un interval orar accesibil minorilor, fapt interzis de legislaţia audiovizualului.

Astfel, la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, Consiliul a decis să amendeze cu câte 5.000 de lei România TV şi TVR 1, pentru încălcarea articolului 17 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În intervalul orar 6.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte. (2) În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia".

Sancţiunile au fost aplicate cu şase voturi "pentru" (Monica Gubernat, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu şi Răsvan Popescu) şi două "împotrivă" (Radu Călin Cristea şi Cristina Trepcea).

Prezentă la şedinţa CNA de joi, Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV, a spus că toate televiziunile au ilustrat ştirea despre această crimă cu "imagini primite de la Poliţie". Ea a precizat că România TV nu a difuzat imagini ale copilului ucis.

Pe de altă parte, Consiliul urmează să analizeze într-una din şedinţele viitoare şi cazul televiziunilor Antena 1 şi Kanal D, care au difuzat ştiri despre această crimă, însă niciuna din sancţiunile propuse - amendă de câte 20.000 de lei pentru ambele televiziuni (propusă de Monica Gubernat) şi amendă de câte 10.000 de lei pentru ambele posturi TV (propusă de Răsvan Popescu) - nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Totodată, CNA a decis, joi, că în cazul Realitatea TV, care a difuzat o ştire despre această crimă, nu se impune aplicarea vreunei sancţiuni. "Realitatea TV a difuzat o ştire seacă despre această crimă", a spus Monica Gubernat, precizând că postul nu a încălcat legislaţia audiovizualului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici