Scriitoarea Delphine de Vigan a primit premiul literar Renaudot pe 2015

Scriitoarea Delphine de Vigan este câştigătoarea ediţiei de anul acesta a premiului Renaudot, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare franceze, fiind recompensată pentru romanul său "D'après une histoire vraie", apărut la editura JC Lattès, informează lefigaro.fr.

103 afișări
Imaginea articolului Scriitoarea Delphine de Vigan a primit premiul literar Renaudot pe 2015

Scriitoarea Delphine de Vigan (Imagine: www.lelionbleu.nl)

Delphine de Vigan, care a devenit celebră cu romanul său autobiografic "Rien ne s'oppose à la nuit", ce relatează povestea mamei sale bipolare, s-a aflat anul acesta şi pe lista scurtă pentru premiul Goncourt cu noul său volum, în care prezintă viaţa sa în calitate de scriitoare şi mamă. Este un cadru real în care aceasta introduce un personaj fictiv, L., un fan care preia treptat controlul psihologic asupra scriitoarei. L. este chipul întunecat, suferind de nevroză al autoarei, care o împiedică să scrie un nou roman.

Romancieră şi regizoare, Delphine de Vigan, în vârstă de 46 de ani, este autoarea a opt romane, printre care "Un soir de décembre" (2006), recompensat cu premiul literar Saint-Valentin, şi "No et moi" (2007), care a primit premiul Rotary International şi pe cel al librarilor francezi, fiind tradus în 20 de limbi străine şi adaptat pentru marele ecran de Zabou Breitman. Romanul său "Rien ne s'oppose à la nuit" a primit premiul Renaudot al liceenilor, premiul pentru roman Fnac şi premiul France Télévisions.

De asemenea, este coautoare a scenariului filmului "Tu seras mon fils" (2011), de Gilles Legrand, şi a regizat "À coup sûr" (2014), un film cu Laurence Arné şi Éric Elmosnino.

Premiul Renaudot a fost atribuit, marţi, în aceeaşi zi cu prestigiosul trofeu Goncourt - înfiinţat în 1903 -, aşa cum cere tradiţia, la restaurantul parizian Drouant.

Premiul Renaudot (numit şi "Théophraste Renaudot") este o distincţie literară creată în 1926 de zece critici de artă care aşteptau deliberările juriului premiului Goncourt. Premiul Renaudot, deşi nu este oficial legat de premiul Goncourt, este un fel de completare a acestuia, laureaţii fiind anunţaţi în aceeaşi zi şi în acelaşi loc, în prima săptămână din luna noiembrie, la restaurantul Drouant din Paris.

Anul trecut, scriitorul francez David Foenkinos a fost cel care a primit premiul Renaudot, pentru volumul "Charlotte", apărut la editura Gallimard.

Sezonul trofeelor literare din Franţa a debutat anul acesta cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 29 octombrie, ex aequo, scriitorilor Hédi Kaddour şi Boualem Sansal, pentru volumele "Les Prépondérants", respectiv "2084", publicate la editura Gallimard.

Marţi, scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole", apărut la editura Actes Sud.

Premiul Fémina pentru roman străin va fi atribuit miercuri, iar, joi, va fi anunţat câştigătorul premiului Médicis.

Sezonul marilor trofee literare din Franţa se va încheia cu decernarea premiului Interallié, pe 12 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici