"Scrisori pentru Alep. Acest război trebuie să înceteze! ", Arta la Fereastră a Nonei Şerbănescu

Artista Nona Şerbănescu expune scrisori de pe 23 august, de la ora 19:00, la fereastra Galeriei Simeza în cadrul proiectului Arta la Fereastră, manifestând prin intermediul "Scrisori pentru Alep. Acest război trebuie să înceteze!", faţă de războiul din Siria şi a lipsei de interes a Occidentului faţă de conflict.

202 afișări
Imaginea articolului "Scrisori pentru Alep. Acest război trebuie să înceteze! ", Arta la Fereastră a Nonei Şerbănescu

"Scrisori pentru Alep. Acest război trebuie să înceteze! ", Arta la Fereastră a Nonei Şerbănescu (Sursa foto: Facebook)

Expoziţia "Scrisori pentru Alep. Acest război trebuie să înceteze!" va putea fi văzută la Galeria Simeza între 23-29 august.

Anca Boeriu şi Corina Gabriela Duma se ocupă de coordonarea şi curatoriatul proiectului. ”Arta la fereastră – Galeria Simeza” este un proiect organizat de UAP Bucureşti pentru a atrage atenţia publicului larg asupra dispariţiei/închiderii spaţiilor de expunere şi lucru.

Şase ani lungi au trecut deja de la începutul ”Marii bătălii a Alepului” (de parcă există ceva măreţ într-un război civil) şi pare că doar interesul internaţional nedisimulat faţă de încercatul popor al Siriei este mai îndepărtat decât sfârşitul asediului. Carnagiul are loc la doar câţiva kilometri de noi şi totuşi mass-media şi importante voci ale culturii din România se concentrează exclusiv asupra unei campanii permanente de diseminare a urii şi a fricii direcţionate către refugiaţi şi către comunitatea musulmană, văzută ca un bloc unitar, indivizibil şi periculos. Discursul public este lipsit de nuanţe, definit de tuşe grosiere, lipsit de date concrete şi păstrând o tăcere complice asupra adevărului istoric relevant. Aceste tuşe brute sunt cele care au trezit în mine nevoia unei abordări artistice umane şi personale asupra conflictului sirian – exploatând totodată vizibilitatea şi transparenţa oferite zilele acestea de ferestrele galeriei Simeza.

„Deşi sunt pe jumătate siriană, nu am avut niciodată ocazia să îmi vizitez familia din Alep. Pentru atât de mult timp, singura mea legătură cu originea arabă au fost scrisorile şi vederile pe care tatăl meu obişnuia să mi le trimită când eram copil. Uneori scrisorile erau însoţite de fotografii ale tatălui meu sau ale altor membri ai familiei. Cele mai multe pierdute acum, acestor scrisori nu li s-a răspuns niciodată. Poate acum când orice comunicare este oprită, când asediul a izolat Alepul mai mult ca niciodată, când nici măcar apa şi alimentele nu pot trece de blocadă pentru a ajunge la o populaţie decimată de foamete, iar o corespondenţă poştală nu ar putea ajunge niciodată la vreo adresă dintr-un oraş ruinat de bombardamente, poate acum e în sfârşit momentul pentru a răspunde scrisorilor mele din Alep.”, explică artista.

Nona Şerbănescu (n.1982) este o artistă din România, manager cultural şi mamă a doi copii. În 2004 a absolvit Universitatea Naţională de Arte Bucureşti la secţia Pictură, clasa profesorului Alexandru Chira. Preocupările ei variază între crearea de proiecte artistice, mecanisme artistice şi lucrări de artă. În 2010 a demarat Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane, un ONG responsabil pentru proiecte precum Bucharest Art Week, ART HUB sau Maternity (ART) Leave. Ca artistă, subordonează diferite medii de lucru unei abordări personale sau mesajului social transmis. Ultimele proiecte artistice sunt ”Rom-anian Dream” expoziţie personală, video şi instalaţie la Dianei 4 în 2014, ”Urme de bebeluş || Scrisori pentru Indira”, expoziţie personală pictură şi video la ART HUB in 2013 sau Wicked, expoziţie a trei artiste într-un spaţiu alternativ neconvenţional pe strada Transilvaniei la Bucureşti în 2011.

“O sală de expoziţie este locul de întâlnire dintre artist şi lume. Existăm atunci când ne dezvăluim publicului. Fiţi alături de noi într-un protest care doreşte să întărească prin cultură structuri şubrede ale unor clădiri de patrimoniu lăsate prea mulţi ani în aşteptarea restaurării. Proiectul “Arta la fereastră – Galeria Simeza” este un gest cultural cu implicare civică prin care vă prezentăm în fiecare săptămană, la geamul galeriei, lucrările unor artişti pentru a păstra continuitatea acestui spaţiu expoziţional deschis încă din 1960.”, exprimă artiştii galeriei Simeza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici