Şeful News of The World, despre închiderea săptămânalului: Acuzaţiile recente sunt adevărate. A fost ceva inuman

James Murdoch, CEO al News Corporation, a oferit explicaţii privind închiderea săptămânalului News of The World - vizat de o amplă anchetă privind implicarea sa în scandalul interceptărilor telefonice practicate ilegal -, în cadrul unui articol apărut pe site-ul publicaţiei.

285 afișări
Imaginea articolului Şeful News of The World, despre închiderea săptămânalului: Acuzaţiile recente sunt adevărate. A fost ceva inuman

Şeful News of The World, despre închiderea săptămânalului: Acuzaţiile recente sunt adevărate. A fost ceva inuman

"Am de spus lucruri importante despre News of the World şi paşii pe care îi facem pentru a rezolva problemele foarte serioase care au apărut. Este firesc ca voi, colegii de la News International (divizia de publishing a News Corp., n.r.), să fiţi primii care aflaţi ce am de spus şi să aflaţi direct de la mine. Vouă nu trebuie să vă spun că News of the World are 168 de ani. Că este mai citit decât orice alt ziar în limba engleză. Că a fost susţinut de cei mai importanţi advertiseri din Marea Britanie. Şi că are o istorie în combaterea criminalităţi, expunerea de fapte ilegale şi că în mod frecvent a impus agenda naţiunii", se arată în materialul lui Murdoch.

"Când le spun oamenilor că sunt mândru să fac parte din News Corporation, le vorbesc despre angajamentul nostru faţă de jurnalism şi despre faptul că presa liberă este ceva ce ne diferenţiază. (...) Lucrurile bune pe care le face News of the World au fost afectate de un comportament greşit. Acuzaţiile recente sunt adevărate. A fost ceva inuman care nu are ce căuta la noi în companie. Responsabilitatea News of the World este de a le cere socoteală altora, dar nu a făcut asta când a fost vorba chiar de noi", mai scrie James Murdoch.

În acelaşi material, Murdoch scrie despre faptul că, în 2006, poliţia a derulat o anchetă care viza doi oameni de la News of the World şi amândoi au fost trimişi la închisoare. Totuşi, explică el, News of The World şi News International nu au reuşit să ajungă la miezul acestor fărădelegi care au avut loc fără niciun motiv legitim. "Cei care au acţionat greşit au transformat o redacţie bună în una rea şi asta nu a fost înţeles pe deplin şi nici soluţionat adecvat", precizează Murdoch.

"Drept rezultat, News of the World şi News International au susţinut în mod greşit că acuzaţiile privesc un singur reporter. Acum, în mod voluntar, am oferit dovezi poliţiei despre care cred că vor dovedi greşeala noastră şi cei care au acţionat greşit vor suporta consecinţele", scrie Murdoch.

"Aceasta nu este singura noastră greşeală", continuă Murdoch, explicând că ziarul a făcut declaraţii în faţa Parlamentului fără să cunoască exact faptele, ceea ce a fost o greşeală.

"Compania a ajuns la înţelegeri financiare în afara sălii de judecată, recunoscute de mine. Ştiu, acum, că nu aveam toate faptele atunci când am făcut asta. A fost greşit şi regret profund", a scris Murdoch.

În prezent, există două anchete principale ale poliţiei şi News of the World cooperează cu autorităţile, oferindu-le datele de care au nevoie, a mai scris Murdoch. El mai spus că ziarul şi-a recunoscut vinovăţia în cazurile civile şi că deja are un plan de compensaţii pentru cei care au avut de suferit.

Murdoch a mai spus că, în prezent, ziarul îşi construieşte o strategie pentru a face faţă proceselor şi a-şi îndrepta greşelile.

"Aşa cum eu recunosc că am făcut greşeli, sper că voi şi toată lume din companie şi din afara ei va conştientiza că facem tot ce putem pentru a le îndrepta şi pentru a ne asigura că nu se vor mai repeta niciodată", scrie acesta.

Potrivit lui James Murdoch, care este fiul magnatului media Rupert Murdoch, ediţia finală a controversatului tabloid nu va difuza reclame comerciale, spaţiul publicitar fiind donat asociaţiilor caritabile.

Decizia a fost luată pe fondul dezvăluirilor privind interceptarea ilegală de către jurnalişti de la News of The World a telefoanelor rudelor victimelor atentatelor de Londra, rudelor militarilor morţi în Afganistan şi chiar a mesageriei unei adolescente date dispărute.

Parlamentul britanic se sesizase miercuri în cazul interceptărilor telefonice efectuate de tabloidul News of the World, scandalul având ramificaţii multiple în presă şi punându-l în încurcătură pe premierul David Cameron.

Cameron se declarase "absolut dezgustat" de ultimele dezvăluiri privind interceptările tabloidului, remarcând că au fost vizaţi "nu doar oameni politici sau vedete, ci şi victime ale unor crime sau atentate teroriste".

Premierul se pronunţase "în favoarea unor anchete" privind "etica jurnalistică", exprimându-şi dorinţa ca prioritatea absolută să fie dată "anchetei de mare amploare a poliţiei".

Cazul interceptărilor, care datează de la începutul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea a cinci jurnalişti, între care trei de la NOTW, trimiterea la închisoare a unui corespondent la Casa Regală şi a unui detectiv privat şi mai multe demisii, între care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui Cameron, care a fost editor la NOTW. Se ştie că telefoanele a sute, chiar mii de personalităţi - membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema şi sportive - au fost ascultate de jurnalişti.

Potrivit informaţiilor recente, interceptările au vizat şi victimele unor cazuri de crimă răsunătoare şi rudele atentatului soldat cu 52 de morţi de la Londra, din 2005. Joi dimineaţă, cazul a căpătat o dimensiune suplimentară, după ce Daily Telegraph a anunţat că rude ale militarilor ucişi în Irak şi Afganistan au fost, de asemenea, vizate de astfel de practici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici