Semnificaţii istorice pentru 13 februarie

În 1883 a încetat din viaţă celebrul compozitor german Richard Wagner („Tristan si Isolda”, „Lohengrin”, „Parsifal”) (n. 22 mai 1813).

118 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 13 februarie

Compozitorul german Richard Wagner (Imagine: www.wikipedia.org)

1453 - Iancu de Hunedoara a încetat să mai fie guvernatorul Ungariei. Dieta de la Pozsony a confirmat restaurarea puterii regale, restaurare cerută de magnaţii unguri. Iancu a păstrat titlul de căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei.


1571 - A încetat din viaţă Benvenuto Cellini, sculptor, gravor şi scriitor florentin (n. 1 noiembrie 1500).


1689 - Parlamentul britanic a adoptat "Carta Drepturilor" (Bill of Rights), act fundamental al sistemului legislativ britanic.


1793 - S-a născut pictorul german Philipp Veit.


1841 - Medicul francez Charles Gabriel Pavaz a inventat seringa.


1849 - Delegaţia adunării române de la Sibiu, condusă de episcopul ortodox Andrei Şaguna, a înfăţişat împăratului "Petiţiunea generală a fruntaşilor români dinTransilvania, Banat şi Bucovina", care cerea, între altele, legitima constituire a naţiunii române într-un organism statal de sine stătător în cadrul monarhiei, administraţie în limba română, reprezentanţă proporţională în parlamentul imperial.


1856 - Congresul de pace de la Paris prin care s-a încheiat Războiului Crimeii.


1873 - S-a născut Feodor Ivanovici Şaliapin, cântăreţ de operă rus.


1877 - A încetat din viaţă Costache Caragiale, actor, regizor şi dramaturg, primul director al Teatrului Mare Naţional din Bucureşti.


1880 - S-a născut, la Iaşi, savantul Dimitrie Gusti, fondatorul Şcolii sociologice din Bucureşti (m. 30 octombrie 1955).


1895 - A fost brevetat "Cinematograful Lumiere", aparat de filmat, de proiecţie şi de copiat, realizat de fraţii Louis şi Auguste Lumiere. Prima proiecţie publică comercială a avut loc la 28 decembrie 1895, la Paris.


1901 - Guvernul conservator prezidat de Petre P. Carp a demisionat în urma unui vot de blam în Parlament, în pofida faptului că majoritatea parlamentară era deţinută de conservatori.


1910 - S-a născut fizicianul american William Bradford Shockley distins cu premiul Nobel.


1922 - S-a născut actorul Horia Căciulescu (m. 27 decembrie 1989).


1945 - Eliberarea oraşului Budapesta de sub ocupaţia fascistă.


1991 - Trupele americane au bombardat Bagdadul, omorând sute de irakieni civili.


2003 - Rămăşiţele pământeşti ale fostului suveran al României, Carol al II-lea au fost aduse de la Lisabona în ţară, la 50 de ani de la moarte, însoţite de cele ale soţiei sale, Elena Lupescu, cu un avion special şi transportate la Curtea de Argeş.


2007 - Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea mitropolitului Varlaam al Moldovei, ierarh care şi-a desfăşurat activitatea în secolele XVI-XVII.


2008 - Rusia a lansat primul său submarin nuclear dintr-o nouă generaţie de la destrămarea Uniunii Sovietice.


2009 - A murit cântăreaţa Estelle Bennett, membră a trupei pop-rock The Ronettes (n. 1942)


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici