Sindicatul "RomâniaFilm" reîncepe miercuri protestele faţă de o decizie a ministrului Culturii

Sindicatul Liber "RomâniaFilm" va reîncepe miercuri protestele - de data aceasta în faţa clădirii Guvernului, după o altă serie de pichetări în faţa Ministerului Culturii - faţă de o decizie a ministrului Culturii, Puiu Haşotti, privind conducerea RADEF.

168 afișări
Imaginea articolului Sindicatul "RomâniaFilm" reîncepe miercuri protestele faţă de o decizie a ministrului Culturii

Sindicatul "RomâniaFilm" reîncepe miercuri protestele faţă de o decizie a ministrului Culturii (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

La protestul de miercuri, care va începe la ora 10.00, vor participa circa 150 de persoane, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Sindicaliştii susţin actuala conducere a RADEF RomâniaFilm, cer menţinerea salariilor şi păstrarea locurilor de muncă. De asemenea, una din principalele revendicări ale sindicaliştilor este aceea de stopare a procedurilor de trecere a unor cinematografe în administrarea autorităţilor locale.

Membrii Sindicatului "RomâniaFilm" au întrerupt protestele din faţa sediului Ministerului Culturii în urmă cu o săptămână şi jumătate, la cererea expresă a lui Sergiu Nicolaescu, preşedintele Comisiei de cultură a Senatului, după ce au început pichetarea zilnică a ministerului pe 3 octombrie.

Sindicaliştii protestează faţă de decizia ministrului Puiu Haşotti, care, prin ordinul 2483 din 19 septembrie, a schimbat Consiliul de Administraţie (CA) al RADEF. Prin respectivul ordin au fost revocaţi din funcţia de membru al CA Alexandru Ungureanu, Nicolae Radu-Cristian şi Gheorghe Bălăşoiu. În locul acestora, în CA al RADEF au fost numiţi Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, Irina Margareta Nistor şi Maxim Meca.

În urma protestelor, săptămâna trecută, Puiu Haşotti l-a eliminat pe Maxim Meca din componenţa Consiliului de Administraţie. Aceasta a fost, de altfel, singura cerere a protestatarilor la care Puiu Haşotti a răspuns favorabil.

Potrivit Mariei Bikfalvi, preşedintele sindicatului, pe 28 septembrie, Sindicatul Liber România Film a înaintat o sesizare premierului Victor Ponta, în care cere anularea ordinului ministrului Culturii prin care a fost schimbată componenţa CA al RADEF.

Maria Bikfalvi a depus, la câteva zile de la începerea protestelor, şi plângere penală împotriva ministrului Culturii, Puiu Haşotti, pentru "abuz în serviciu". Sindicatul RomâniaFilm consideră că respectivul ordin este "nelegal şi netemeinic" din mai multe motive.

Astfel, ordinul ar încălca, potrivit reprezentanţilor sindicatului, articolul 5 din OUG nr 109/2011, potrivit căreia "autoritatea tutelară numeşte membrii consiliului de administraţie al regiei autonome după o procedură stabilită expres şi imperative de acte text de lege". Pe de altă parte, sindicatul consideră că "nu există o justă cauză pentru revocarea celor trei membri din Consiliul de Administraţie".

Sindicatul a mai atras atenţia asupra faptului că Mihail Ţintea solicită să fie repus în funcţia de director general al RADEF RomâniaFilm şi să i se plătească drepturile de care ar fi dispus în perioada suspendării contractului său individual de muncă, faţă de de soluţia definitivă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 13 septembrie 2012.

Mihail Ţintea a fost înlăturat din funcţia de director general al RADEF în mai 2007, fiind considerat, în urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei şi de neexploatarea corespunzătoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scăderea veniturilor instituţiei. Ulterior, el a depus acţiune în instanţă împotriva Consiliului de Administraţie al regiei, cerând reintegrarea în funcţie.

După înlăturarea lui Ţintea, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care la vremea respectivă a generat numeroase proteste ale sindicaliştilor RADEF.

Meca a fost apoi înlocuit de Marius Iuraşcu, care conduce România Film din 18 iunie 2009.

În 5 martie 2012, Iuraşcu a fost numit de premierul de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Atunci, Iuraşcu s-a suspendat din funcţia de director general al RomâniaFilm pe perioada mandatului său de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimară a RomâniaFilm a fost preluată de Marcel Negruţi, directorul economic al regiei. În 4 mai 2012, Iuraşcu a demisionat însă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.

RomâniaFilm este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management, conduse de Iuraşcu, cinematografele "Republica" din Cluj (care a primit denumirea "Florin Piersic"), "Patria" din Ploieşti (care astăzi se numeşte "Premiera"), a reabilitat sala "Europa" din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala "Patria" din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici