STENOGRAME din dosarul Antena - RCS&RDS: Alexandrescu i-a spus administratorului RCS&RDS că îi dă documentele compromiţătoare după perfectarea contractului

Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, i-a spus administratorului RCS&RDS Ioan Bendei că după semnarea contractului de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV, este dispus să îi înmâneze documentele compromiţătoare ce ar fi reprezentat mijlocul de şantaj.

1565 afișări
Imaginea articolului STENOGRAME din dosarul Antena - RCS&RDS: Alexandrescu i-a spus administratorului RCS&RDS că îi dă documentele compromiţătoare după perfectarea contractului

Sorin Alexandrescu

În referatul prin care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au propus arestarea preventivă a lui Alexandrescu este menţionată o convorbire purtată în 16 mai de acesta cu administratorul RCS&RDS.

Potrivit documentului citat, Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că, în cazul perfectării contractului de retransmisie între RCS&RDS şi Antena TV Group, "este dispus să-i înmâneze toate documentele compromiţătoare pe care le deţine cu privire la persoana sa, specificând că perioada contractului rămâne stabilită la 5 ani, preţul fiind de 4 milioane euro/anual".

(…): „Cu con… dacă semnăm contractul ăsta, deci, moare tot!
Alexandrescu Sorin: Este singurul…
(…): Deci, matale…
Alexandrescu Sorin: Tot, tot, tot! …[neinteligibil]… E îngropat!
(…): Cine-l semnează?
Alexandrescu Sorin: Îţi dau şi documentele…
(…): Cine semnează? Cine-l semnează?
Alexandrescu Sorin [arată cu mâna dreaptă către el]
(…): Şi matale pleci!
Alexandrescu Sorin: Na, na, na!

(…): Iar revin…
Alexandrescu Sorin: Na, na, na! Semnez eu, semnează juriştii, semnează financiarul… să-ţi dăm şi documentele după aia...
(…): Cum?
Alexandrescu Sorin: Să-ţi dau documentele! Ţi le dau că n-am nevoie de ele!
(…): Originalele care-mi spuneai?
Alexandrescu Sorin: Nu originalele, ălea pe care le am! Ţi le dau că n-am ce să fac cu ele, nu mă interesează …[neinteligibil]… Crede-mă, nu vreau să …[neinteligibil]… Nu mă interesează …[neinteligibil]… chiar nu mă interesează!
(…): „Bun! Deci, domnu’ SORIN. Deci, haideţi să concretizăm, deci, unu, dacă noi semnăm ăsta, moare toată!”
Alexandrescu Sorin: „Pentru că-i rupe listarea, îi rupe toate astea! O să, o să creeze un deranj mare de tot! Mare de tot! Un scandal de genul ăsta nu-şi permite nimeni!
(…): Haideţi, haideţi, haideţi intraţi!
Alexandrescu Sorin: Şi dă-l dracu’, că pân’ la urmă, ascultă-mă ce zic, asta cu patru milioane şi cu aia nu e mare căcat! Crede-mă ce spun că nu…nu e…
(…): Deci, să îi zic lui (…)de patru?
Alexandrescu Sorin: Bă, spune-i, da, patru, spune-i clar! Patru, aia e!”

Ulterior, arată anchetatorii, în 21 mai, administratorul RCS&RDS i-a comunicat lui Sorin Alexandrescu că nu poate convinge acţionarul majoritar să încheie contractual depre care au discutat. Astfel, Alexandrescu i-ar fi spus administratorului că nu îl mai poate ajuta, "având sentimentul că nici nu se doreşte perfectarea respectivului contract", după cum se menţionează în referat.



Alexandrescu Sorin: N-am… Nu, eu n-am cum să te ajut. N-am, pentru că la… Voi n-aţi reuşit să v-ajutaţi voi pe voi! Să v-ajut eu mai mult decât atât, eu n-am cum! Eu, personal, n-am cum, crede-mă! Eu n-am cum!
(…): Păi, da’… asta…
Alexandrescu Sorin: Eu n-am cum. Eu n-am cum. Mai mult de atâta, eu n-am cum! Adică, eu am făcut… din punctul meu de vedere, eu am făcut absolut… chiar mai mult decât omeneşte posibil! D-acuma încolo… Cu ce să v-ajut? Să stau eu să… ? Am fost, ne-am văzut, ne-am… Am discutat…

Alexandrescu Sorin: „Nu! Eu, personal, nu am ce să fac! Eu ţi-am zis-o, eu nu mai am ce să fac! Eu, personal, nu mai am ce să fac! Din punctul meu de vedere, nu mai am ce să…
(…): Care sunt paşii…a… Ce?
Alexandrescu Sorin: Nu ştiu! Păi, da’ eu n-am de un’ să ştiu! Da’ eu, personal nu mai… nu mai am ce să fac! Chiar nu mai am! Chiar îmi dau seama că, de fapt şi de drept, voi nu vreţi treaba asta! Şi atuncea, eu ce pot să fac?
(…): Nu, n-a zis nimeni că nu vrem, dom’le! Da’…”

În documentul citat, anchetatorii susţin că, tot în discuţia din 16 mai, Sorin Alexandrescu iniţiază o discuţie cu administratorul RCS&RDS despre situaţia financiară a acestei companii. Astfel, directorul Antena TV Group susţine că a lucrat şi el în această industrie, iar "consecinţele pot fi dezastruoase pentru negocieri dacă o persoană din cadrul ...constituie subiectul unor ştiri compromiţătoare riscând obţinerea finanţării externe, aspect care constituie un nou element de presiune asupra părţii vătămate", se arată în referat.

Alexandrescu Sorin: „Păi, spune-i-o pe bune! Măi, omul lui Dumnezeu, asta dacă iese, crede-mă ce-ţi spun, în primul rând că vă …[foloseşte un cuvânt obscen]… listarea… Vă …[foloseşte un cuvânt obscen]… listarea asta, ce vreţi să faceţi voi cu fondurile, ţi-o spun clar! V-o …[foloseşte un cuvânt obscen]… total, deci, pe asta v-o …[foloseşte un cuvânt obscen]… total! Crede-mă că…
(…): Deci, ce muncesc acum toţi ăştia…
Alexandrescu Sorin: Deci, crede-mă ce-ţi spun, uită-te la mine ce-ţi zic! Eu am lucrat în piaţa de capital nouă ani de zile nu un an! Eu… jumătate dintre ăia la care umblaţi voi la Londra sunt oameni pe care eu îi cunosc! Eu am lucrat în industria asta.
(…): Înseamnă că ai informaţia de acolo că noi suntem…
Alexandrescu Sorin: Băi, eu ştiu foarte clar treaba asta că sunt oameni pe care eu îi cunosc! Eu am lucrat în zona asta, acţionarii mei au fost englezi! Nouă ani, nu un an! Eu făceam drumuri la Londra cum ne vedem noi aici şi la Viena aveam… am schimbat opt, opt paşapoarte într-un an! Deci, gândeşte-te despre ce vorbim! Asta o dată! Numărul unu…[neinteligibil]..."

Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS & RDS Ioan Bendei, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit unei decizii luate vineri de Judecătoria Sectorului 1, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Decizia nu este definitivă, Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Alexandrescu, anunţând că a atacat deja cu recurs hotărârea Judecătoriei.

Recursul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

După anunţarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1, Sorin Alexandrescu a fost scos din sala de judecată şi dus cu o dubă a Poliţiei la arest.

Mateuţ a declarat, înainte de anunţarea deciziei de arestare, că din interceptările aflate la dosar nu ar rezulta că victima a suferit vreo traumă psihologică sau emoţională în urma presupusului şantaj al clientului său, dovadă că aceasta nu a procedat cum i s-ar fi cerut. "Relevant în acest caz este dacă a avut loc o constrângere, dacă a rezultat o tulburare psihică a victimei în urma ameninţării şi care să fi împins victima să acţioneze în detrimentul propriei voinţe", a arătat Mateuţ.

Avocatul a mai spus că organul de urmărire penală din acest caz, respectiv DNA, nu avea competenţă să deruleze o anchetă pentru acest presuspus şantaj. "Persoana ce face obiectul infracţiunii de şantaj este una fizică, nu juridică, iar organul de urmărire penală nu avea competenţă pentru a derula o anchetă în cadrul acestei infracţiuni de şantaj. Ar fi fost de competenţa DNA dacă fapta era dusă până la capăt şi dacă se producea o pagubă materială mai mare de 200.000 de euro", a explicat Mateuţ.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut, vineri, Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti arestarea preventivă a lui George Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, urmărit penal pentru şantaj şi reţinut joi seară, pentru 24 de ore.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), directorul general al Antena TV Group este urmărit penal pentru şantaj, după ce, în perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, ar fi constrâns "un administrator al unei societăţi comerciale să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de învinuit, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză"

Dosarul lui Alexandrescu a fost constituit ca urmare a denunţului făcut de administratorul firmei, a precizat DNA.

Sorin Alexandrescu a fost audiat joi la DNA, procurorii aducându-i la cunoştinţă acuzaţiile.

La sediul central al DNA a dat declaraţii, joi, şi preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Acesta a spus, la ieşirea din sediul DNA, că între trustul Intact şi RCS&RDS este o luptă "între doi elefanţi", iar el nu a greşit "din punct de vedere legal" cu nimic şi nu a încasat niciun leu.

Dragomir a precizat că a fost chemat la DNA în calitate de martor în dosarul directorului general al Antena TV Group. "Am fost chemat martor la DNA. Am dat răspunsuri la toate întrebările procurorilor. Am dat o declaraţie, nu ştiu acum dacă este o plângere sau declaraţie. Am declarat tot ce mi s-a întâmplat fără să mint, pentru că am jurat pe Biblie. Mai ales că toate discuţiile s-au purtat pe telefon, iar stenogramele sunt la ordinea zilei", a afirmat şeful LPF.

Dumitru Dragomir a explicat şi contextul în care s-ar fi simţit şantajat. "Pe scurt, am fost anunţat la telefon de Sorin Alexandrescu (directorul general al Antena TV Group - n.r.) să vorbesc cu un director, sau eu să mă duc la el, de la RCS&RDS, să-l trimit la el, pentru că are ceva foarte tare cu domnia sa, şi că le-a scos nişte TV-uri de pe grilă şi că erau ei în mare scandal. Mi-a spus că vine a doua zi pe la mine, pe la Ligă, dar nu a mai venit. Mi-a trimis apoi o hârtie, fără dată, fără semnătură, dar cu antetul de la Intact, şi cerea să răspund la nişte întrebări, aşa, nu ştiu, foarte...despre un contract dintre firma Bodu cu RCS&RDS. Fiind ani de zile patron de presă, le-am trimis un răspuns corect. Bineînţeles că m-am simţit şantajat, oricine se simte, mi-a dat şi telefon. În orice caz, nu vreau să fac rău cuiva, dar ei faţă de mine au greşit, nu m-am simţit bine...", a relatat şeful LPF.

Dumitru Dragomir a adăugat că nu a mers la "acel director" despre care îi vorbise Alexandrescu. "Nu am mers la acel director. Nu am vorbit cu el. I-am spus lui Sorin Alexandrescu: «Du-te, băi, de-aci cu vaca. Ce treabă am eu cu Bendei?»", a spus el, făcând referire la un reprezentant al RCS&RDS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici