"Tatăl fantomă", în competiţia Festivalului Films for Africa de la Capetown

Lungmetrajul "Tatăl fantomă", în regia lui Lucian Georgescu, va avea premiera africană în data de 15 martie, la Festivalul internaţional Films for Africa de la Capetown/ Cape Winelands, Africa de Sud (14 - 24 martie), informează distribuitorii, Transilvania Film.

118 afișări
Imaginea articolului "Tatăl fantomă", în competiţia Festivalului Films for Africa de la Capetown

"Tatăl fantomă", în competiţia Festivalului Films for Africa de la Capetown (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Tatăl Fantomă" va fi prezentat în secţiunea competitivă dedicată lungmetrajelor, în premieră africană absolută, Africa fiind al treilea continent unde va rula filmul, după premiera nord-americană de la Montreal, din august 2011, şi cea australiană, din martie, de la Byron Bay.

Filmul va avea trei proiecţii, în Capetown şi Stellenbosch.

Festivalul, aflat la a cincea ediţie, este un eveniment cinematografic complex, cu peste 150 de filme în competiţie şi în secţiuni off.

Anul acesta Festivalul omagiază în secţiuni paralele cineaşti precum Carlos Saura şi Koos Roetz - legendarul director de imagine sud-african. Un medalion este dedicat regizorului grec Theo Anghelopoulos, mort într-un accident tragic, în ianuarie 2012.

Road-movie nostalgic, "Tatăl fantomă" are un punct de plecare în nuvela "Almost Oriental" a scriitorului şi scenaristului american Barry Gifford ("Wild at Heart", "Lost Highway", "Perdita Durango") care, de altfel, are şi o apariţie specială în film. Filmul spune o dublă poveste de dragoste: pe de o parte, cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureş, într-un rol deopotrivă impresionant şi inedit), reîntors în ţara natală a tatălui şi unchiului său - unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago -, şi Tania (Mihaela Sîrbu, a cărei prestaţie a fost apreciată de Variety drept un "debut formidabil") şi, pe de alta parte, dragostea pentru cinematograful de altă dată, nomad, popular, naiv şi generos. Omagiu tandru adus unui unei epoci apuse, "Tatăl fantomă" îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, graţie si imaginii semnate Liviu Mărghidan şi coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, alternată de hituri clasice precum "Breakfast in America" al trupei Supertramp.

Alături de Marcel Iureş şi Mihaela Sîrbu, în film joacă Valer Delakeza, Mihai Constantin, Mimi Brănescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Nicodim Ungureanu, Vitalie Bantas, Marcello Cobzariu şi Mirela Oprişor.

"Tatăl fantomă" reprezintă debutul în lungmetraj al lui Lucian Georgescu, este distribuit în România de Transilvania Film şi a avut premiera naţională în data de 2 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici