Televiziunea de ştiri Digi 24 a primit licenţă de la CNA şi se va lansa la 1 martie

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, marţi, solicitarea RCS&RDS de transformare a televiziunii generaliste 10 TV în postul de ştiri Digi 24, care ar urma să se lanseze la 1 martie.

5079 afișări
Imaginea articolului Televiziunea de ştiri Digi 24 a primit licenţă de la CNA şi se va lansa la 1 martie

Televiziunea de ştiri Digi 24 a primit licenţă de la CNA şi se va lansa la 1 martie (Imagine: Shutterstock)

RCS&RDS a cerut Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) transformarea televiziunii generaliste 10 TV, pentru care deţine o licenţă audiovizuală din decembrie 2010, în Digi 24, acesta fiind primul pas legal făcut de compania de telecomunicaţii în vederea lansării propriului post de ştiri. Astfel, RCS&RDS a cerut modificarea formatului televiziunii 10 TV din generalist în tematic - de ştiri -, dar şi modificarea denumirii, în Digi 24.

CNA a luat din nou în discuţie, marţi, solicitarea RCS&RDS, după ce în şedinţa din 2 februarie, amânase luarea unei decizii, unii membri ai Consiliului, printre care şi Mihai Mălaimare, temându-se de "un monopol" al companiei de telecomunicaţii.

Astfel, la şedinţa de marţi au participat, din partea Digi 24, George Orbean, manager de proiect, Răzvan Mitroi, redactor-şef, Cosmin Prelipceanu şi Luca Niculescu - realizatori, Antoaneta Dohotaru - producător general şi Valeria Dorneanu - trainer al echipei editoriale. La şedinţa CNA au participat şi consilierii juridici Mihai Dinei şi Mihai Lucian, din partea RCS&RDS.

Aceştia au prezentat proiectul editorial, au vorbit despre emisiunile pe care Luca Niculescu şi Cosmin Prelipceanu le vor realiza la noua televiziune de ştiri, dar şi despre pregătirea jurnaliştilor televiziunii.

Membrul CNA Constantin Duţu şi-a exprimat speranţa că noua televiziune de ştiri Digi 24 nu va fi supusă "comenzii politice", Mitroi răspunzând: "Dacă vă uitaţi la structura acţionariatului, veţi vedea că noi suntem lipsiţi de un astfel de pericol". "Nu avem presiunea rating-ului şi nu suntem auditaţi, ne va fi la îndemână să facem ce ştim mai bine", a mai spus Mitroi.

La întrebarea lui Christian Mititelu referitor la cine va stabili ce oameni vor fi invitaţi în emisiuni, Mitroi a precizat: "Nu e mecanismul acela îngrozitor de rating, pe sfert de oră, ce-ai făcut, ce-a făcut televiziunea concurentă", astfel încât să nu mai fie invitaţi altă dată cei care nu au făcut audienţă.

"Nu cred că putem vorbi despre concurenţă. (...) Nu ne-am pus problema să măsurăm parametrii acestei televiziuni în primele şase luni. Ceea ce ne propunem să facem nu are legătură cu audienţa în sens comercial", a spus şi George Orbean despre Digi 24, care, ca şi celelate televiziuni Digi ale RCS&RDS, nu va difuza publicitate.

Pe de altă parte, Cristina Trepcea a dorit ca societatea RCS&RDS să semneze o declaraţie de bună credinţă prin care să se angajeze să nu îşi folosească dubla calitate - de societate de cablu, care deţine şi televiziuni - pentru a elimina competiţia. Trpecea a făcut referire la faptul că RCS&RDS a scos recent din grila sa televiziunea Naţional 24 Plus. Pe 22 ianuarie, societatea a scos din grila sa digitală în toată ţara şi din cea analogică în peste 20 de oraşe, fiind amendată de CNA cu 100.000 de lei, după mai multe sancţiuni pentru acest tip de abatere.

În cele din urmă, membrii CNA au aprobat modificarea licenţei 10 TV din televiziune generalistă în tematică - de ştiri -, dar şi modificarea denumirii, în Digi 24, cu nouă voturi "pentru", exprimate de Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Attila Szasz, Gelu Trandafir, Dan Grigore, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Constantin Duţu, şi un vot "împotrivă", al Cristinei Trepcea.

Propunerea Cristinei Trepcea privind semnarea unui angajament de concurenţă loială de către RCS&RDS a întrunit patru voturi "pentru" - de la Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Constantin Duţu şi ea însăşi.

Televiziunea de ştiri Digi 24 ar urma să se lanseze la 1 martie şi să emită la nivel naţional, 24 de ore din 24, în format High Definition (HD). Producţia proprie a televiziunii va fi de 50%, iar producţiile altor producători - 50%. Programele de informare vor ocupa 60%, cele educative şi culturale - 30%, iar programele de divertisment 10%. Televiziunea nu va difuza publicitate, conform proiectului depus la CNA.

Din echipa redacţională a Digi 24 mai fac parte Liana Pătraş, Ema Zeicescu şi Cosmin Stan. Potrivit lui Orbean, echipa Digi 24 este completă în proporţie de 90%, din aceasta făcând parte 50 de reporteri la Bucureşti (30 de echipe de teren) şi corespondenţi în peste 20 de oraşe din ţară.

Orbean a mai spus că există şi patru staţii locale operaţionale ale Digi 24, la Braşov, Craiova, Timişoara şi Oradea, fiecare având în jur de 15 - 20 de angajaţi. El a precizat că vor exista probabil 10 astfel de staţii.

Reprezentanţii RCS&RDS nu au spus în mod clar care este investiţia iniţială în lansarea Digi 24 şi nici care sunt fondurile necesare pentru funcţionarea noii televiziuni. În proiectul depus de RCS&RDS la CNA se spune că echipamentele achiziţionate pentru 10 TV vor fi folosite pentru Digi 24.

RCS&RDS deţine o licenţă audiovizuală prin satelit pentru televiziunea generalistă 10 TV din 7 decembrie 2010. La momentul respectiv, Radu Moraru şi echipa lui de la emisiunea "Naşul" au fost cei care au pus în funcţiune 10 TV, televiziunea fiind lansată pe 10 decembrie 2010.

După mai puţin de un an, pe 5 octombrie 2011, Radu Moraru a declarat pentru MEDIAFAX că 10 TV este "în moarte clinică", după ce au fost daţi afară foarte mulţi angajaţi de la televiziunea grupului RCS&RDS. Ulterior, pe 14 decembrie 2011, Radu Moraru şi echipa lui de la emisiunea "Naşul" au primit o licenţă audiovizuală prin satelit de la CNA şi vor lansa propria televiziune, intitulată Naşul TV.

În prezent, RCS&RDS deţine şi televiziunile de sport Digi Sport, canalul Digi TV Info (care difuzează, printre altele, informaţii despre ofertele şi serviciile companiei) şi televiziunile de filme Digi Film 1 şi Digi Film 2.

Totodată, în vara anului 2010, RCS&RDS a intrat în acţionariatul televiziunii muzicale Music Channel. Music Channel a primit licenţă audiovizuală de la Consiliul Naţional al Audiovizualului pe 22 mai 2008, iar televiziunea, controlată la momentul respectiv doar de Giovanni Francesco, s-a lansat în iunie 2008. Pe 27 septembrie, RCS&RDS şi Giovanni Francesco au primit o nouă licenţă audiovizuală de la CNA pentru a lansa o nouă televiziune muzicală, H!T Music Channel. Anul trecut, RCS&RDS a intrat şi în acţionariatul televiziunii muzicale UTV.

În plus, RCS&RDS deţine televiziunea locală TL + (prin societatea Canal 7 SRL în care RCS&RDS este acţionar majoritar cu 51% din acţiuni).

RCS & RDS şi-a dezvoltat propria infrastructură de telecomunicaţii pe suport de fibră optică şi acoperă cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă peste 200 oraşe din ţară. RCS & RDS este, totodată, unul din cei mai importanţi operatori din regiune, furnizând servicii de telecomunicaţii şi în Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici