TVR a anunţat sistarea tuturor achiziţiilor din fonduri proprii

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a decis sistarea, începând de joi, a tuturor achiziţiilor din fondurile proprii ale TVR, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de televiziunea publică.

359 afișări
Imaginea articolului TVR a anunţat sistarea tuturor achiziţiilor din fonduri proprii

TVR a anunţat sistarea tuturor achiziţiilor din fonduri proprii (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Decizia a fost luată miercuri de către Claudiu Săftoiu. Ea prevede "sistarea, începând de mâine, 16 august 2012, a tuturor achiziţiilor din fondurile proprii ale TVR, cu excepţia obligaţiilor contractuale şi a situaţiilor speciale strict motivate şi dispunerea unei analize imediate a investiţiilor planificate a fi efectuate din fondurile provenite de la bugetul de stat".

Această decizie vine în continuarea unui şir de măsuri luate de conducerea TVR pentru echilibrarea balanţei financiare a Televiziunii Române.

Astfel, Claudiu Săftoiu a dispus, în 26 iulie, primele măsuri de reducere a cheltuielilor, care vor duce la o economie estimată la 5,3 milioane de lei (aproximativ 1,15 milioane de euro). Aceste măsuri vizează mai multe aspecte, printre care reducerea cheltuielilor salariale şi scăderea numărului de producţii în premieră.

"Aceste măsuri sunt estimate să producă rezultate începând cu luna august 2012. Sumele provenite din aceste economii vor fi direcţionate prioritar către plata datoriilor la bugetul de stat. În ultimii trei ani, Televiziunea Română nu a reuşit să plătească integral şi la timp sumele aferente obligaţiilor fiscale lunare", au transmis reprezentanţii TVR, într-un comunicat remis în 7 august.

În respectivul comunicat se mai anunţa şi faptul că TVR a plătit obligaţiile către bugetul de stat, aferente lunii iunie, pentru prima dată de la suspendarea deciziei Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de blocare a conturilor operaţionale ale Televiziunii Române.

Pe de altă parte, în 3 august, Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române a aprobat o hotărâre privind desfiinţarea tuturor posturilor vacante existente în TVR la data de 15 august, decizia referindu-se atât la posturile de execuţie, cât şi la cele manageriale.

Ulterior, în 10 august, CA al TVR a adoptat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, potrivit căruia TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) şi de TVR 3.

TVR Info, televiziunea de ştiri din portofoliul SRTv, îşi va suspenda emisia începând de miercuri, 15 august, de la ora 23.59.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august şi publicat în data de 11 august.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune trebuie să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

ANAF a blocat în data de 21 mai 2012, în totalitate, conturile bancare operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate. La finalul anului trecut, acestea erau în valoare de 272.699.000 lei, din care circa o treime erau penalităţi.

La sfârşitul lunii iunie, ANAF a suspendat prin Hotărârea nr. 617/2012, pentru o perioadă de şase luni, executarea silită a creanţelor fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală faţă de TVR, interval în care Televiziunea Română trebuie să deruleze un proces de redresare economică a societăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici