TVR: Televiziunea publică abia supravieţuieşte cu taxa TV de 10 euro/an. În Germania taxa e 216 euro

Televiziunea publică a făcut, luni, câteva precizări ca urmare a propunerii legislative iniţiate de parlamentari PSD prin care se vrea eliminarea obligativităţii taxei TV, menţionând că TVR abia supravieţuieşte încasând o taxă de 10,5 euro pe an, în vreme ce, în Germania, taxa este de 216 euro/ an.

1060 afișări
Imaginea articolului TVR: Televiziunea publică abia supravieţuieşte cu taxa TV de 10 euro/an. În Germania taxa e 216 euro

TVR: Televiziunea publică abia supravieţuieşte cu taxa TV de 10 euro/an. În Germania taxa e 216 euro (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Un grup de 14 deputaţi şi senatori PSD a depus o propunere legislativă de modificare a Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-TV.

Iniţiatorii propun abrogarea textelor din lege care prevăd obligativitatea achitării acestui tip de taxe, "măsură aşteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special de cei care văd în taxa radio-TV o măsură inechitabilă fiind obligaţi să achite un serviciu care nu le satisface exigenţele şi care, conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie".

"Televiziunea Română respectă dreptul la opinie şi la iniţiativă legislativă. Ne revine obligaţia de a reaminti că în ultimii ani au existat mai multe propuneri legislative de modificare a art. 40 din Legea nr. 41/1994 care vizau eliminarea taxei TV. Pe rând, parlamentari din mai multe partide politice - PSD, PC, PPDD - au depus astfel de proiecte, respinse în cele din urmă de Parlamentul României", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Televiziunea Română.

Potrivit sursei citate, în prezent, televiziunea publică abia supravieţuieşte încasând o taxă TV în cuantum de 4 lei/ familie/ lunar, adică sub un euro pe lună (10,5 euro/an). "Pentru comparaţie, în Macedonia, taxa TV este de 26 euro/an, în Muntenegru, de 42 euro/an, în Polonia, de 50 euro/an, în Slovacia, de 56 euro/an, în Marea Britanie, de 176 euro/an, Germania, 216 euro/an", spun reprezentanţii TVR.

Taxa TV este principala sursă de finanţare a televiziunii publice, veniturile din publicitate fiind afectate de o serie de restricţii legislative, iar cele de la bugetul de stat mergând în proporţie de aproximativ 90% către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, informează TVR.

Potrivit sursei citate, actualul management al televiziunii publice intenţionează să lanseze, în luna ianuarie, o campanie de informare a publicului în privinţa finanţării TVR, inclusiv a încasărilor din taxa TV şi a modului în care aceasta este utilizată pentru producţii şi achiziţii TV.

"TVR a prezentat la Parlament - comisiilor de cultură, juridice, buget finanţe etc. - câteva propuneri de modificare a Legii nr. 41/1994 şi va comunica Guvernului punctul de vedere oficial în termenul solicitat", mai spun reprezentanţii TVR.

Potrivit propunerii parlamentarilor PSD, art. 40 din Legea 41/1994 se modifică, după cum urmează: "veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz, din donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate şi alte venituri şi încasări realizate potrivit legii". Celelalte alineate ale articolului 40 care prevăd obligaţia achitării taxei de către posesorii de receptoare radio şi TV sunt abrogate.

Odată cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include şi abrogarea HG 977/203 şi HG 978/2003 care se referă la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru personae fizice, cât şi juridice.

Autorii iniţiativei spun că, în forma actuală, legea este "neconstituţională, injustă şi discriminatorie atât pentru beneficiari, cât şi pentru operatorii privaţi, încalcă alte legi în vigoare printre care Legea 296/2004 privind Codul Consumului în care este specificat faptul că este interzisă condiţionarea vânzării către consumator a unui produs de cumpărarea unei cantităţi impuse sau de cumpărarea unui alt produs sau serviciu".

"Propunerea legislativă permite şi dă dreptul cetăţeanului să îşi aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepţionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 şi TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parţial de serviciile SRTV să achite aceeaşi taxă cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetăţenilor nu poate fi transformat într-o obligaţie", se arată în expunerea de motive.

În acelaşi timp, dispare şi obligativitatea de a achita taxa atât ca persoană fizică, cât şi ca persoană juridică separat, în situaţia în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială care are sediul la aceeaşi adresă cu domiciliul acestuia.

Iniţiativa a fost depusă la Camera Deputaţilor pe 21 decembrie, se află în consultare publică, iar Senatul este cameră decizională.

Propunerea vine în contextul în care conducerea interimară a TVR a transmis mai multe scrisori Parlamentului în care avertizează asupra situaţiei de blocaj financiar a postului public de televiziune, directorul general interimar Irina Radu cerând majorarea taxei, ca parte a planului de redresare a televiziunii.

Întrebată, în întâlnirea din 25 noiembrie, cu cât ar trebui să crească taxa TV, Irina Radu a afirmat că ar exista îmbunătăţiri, chiar dacă "taxa ar creşte cu foarte puţin". Directorul TVR a spus că televiziunea publică va cere creşterea taxei TV, adăugând că trebuie să se decidă dacă România are sau nu nevoie de o televiziune publică.

"Societatea Română de Televiziune se află foarte aproape de momentul imposibilităţii de a funcţiona. Am anunţat acest lucru marţi, 10 noiembrie 2015, în cadrul audierii la care am fost invitată în faţa Comisiei de Cultură, Arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor. Scopul respectivei audieri nu a fost însă situaţia financiară a SRTv şi din acest motiv nu am insistat pe acest subiect", spunea, pe de altă parte, Irina Radu, într-o scrisoare trimisă pe 16 noiembrie, Camerei Deputaţilor.

Aceasta menţionează că proiecţia financiară până la sfârşitul anului se prezintă astfel: "30 noiembrie 2015: deficit 5.500.000 lei" şi "31 decembrie 2015: deficit 19.177.000 lei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici