Ultima reprezentaţie din stagiunea ONB a baletului "Baiadera", pe 30 aprilie

Ultima reprezentaţie din stagiunea Operei Naţionale Bucureşti (ONB) a baletului "Baiadera", în regia şi adaptarea coregrafică a lui Mihai Babuşka, după Marius Petipa, va avea loc pe 30 aprilie, de la ora 19.00, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

94 afișări
Imaginea articolului Ultima reprezentaţie din stagiunea ONB a baletului "Baiadera", pe 30 aprilie

Ultima reprezentaţie din stagiunea ONB a baletului "Baiadera", pe 30 aprilie (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Operă a coregrafului Marius Petipa, "Baiadera" este o poveste istorică impresionantă, care se leagă de parcursul artistic al celebrului balerin Rudolf Nureyev. Acesta a debutat în rolul personajului principal masculin Solor, la Paris, în 1961, şi, ulterior, a produs acest spectacol pe scena de la Palais Garnier, în 1992, cu puţin timp înainte de a muri.

"«Baiadera» este unul dintre cele mai frumoase şi dificile balete clasice şi merită din plin să figureze în repertoriul companiilor din zilele noastre, desigur, cu mici ajustări. Am încercat să scutur libretul de artificii şi de lungimile inutile, respectând în mare parte coregrafia originală a lui Petipa", a spus coregraful Mihai Babuşka.

Rolurile principale vor fi interpretate de prim-balerinii Oana Popescu Babuşka (rolul Nikia) şi Ovidiu Matei Iancu (Solor), iar Marina Minoiu va debuta în rolul Gamzatti.

Mihai Babuşka, maestru de studii şi repetiţii la Opera Naţională Bucureşti, a absolvit Şcoala Academică a Teatrului Mare din Moscova în 1977 şi a devenit prim-solist al operei din Bucureşti în anul 1980. Mihai Babuşka este câştigătorul premiul Teatrului Naţional Sârb din Novi Sad, al premiului I la Concursul Internaţional de Dans Iugoslav, al premiului de excelenţă al Uniunii Criticilor Muzicali (în 2001), a fost bursier al programului guvernamental Lideri-Vizitatori internaţionali pentru management artistic (SUA 2005). În perioada 2001 - 2008, Mihai Babuşka a fost şef al Companiei de Balet din cadrul Operei Naţionale Bucureşti. A pus în scenă la Opera Naţională Bucureşti mai multe spectacole, printre care "Don Quijote", de Ludwig Minkus (2000), "Palladio", de Karl Jenkins (2002), "Cenuşăreasa", de Serghei Prokofiev (2002), "Baiadera", de Ludwig Minkus (2005), şi "Giselle", de Adolphe Ch. Adam (2009).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici