Ultimul film al regizorului Orson Welles ar putea fi finalizat cu ajutorul unei campanii online

"The Other Side of the Wind", ultimul film al regizorului Orson Welles, rămas neterminat, după moartea cineastului în 1985, ar putea fi finalizat, la 45 de ani după turnarea primei scene, cu ajutorul unei campanii online care a fost lansată pe site-ul de finanţare participativă Indiegogo.

106 afișări
Imaginea articolului Ultimul film al regizorului Orson Welles ar putea fi finalizat cu ajutorul unei campanii online

Ultimul film al regizorului Orson Welles ar putea fi finalizat cu ajutorul unei campanii online (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Campania de finanţare ce a fost lansată pe platforma Indiegogo are ca obiectiv strângerea sumei de 2 milioane de dolari, care va fi utilizată pentru finalizarea peliculei, informează independent.co.uk. Această sumă va fi folosită pentru digitalizarea negativului filmului, montajul imaginilor deja turnate şi compunerea coloanei sonore.

Cineaştii aflaţi în spatele acestui proiect speră să finalizeze filmul înainte de încheierea anului, cu atât mai mult cu cât industria cinematografică a sărbătorit, miercuri, împlinirea unui secol de la naşterea celebrului regizor american.

Majoritatea scenelor din filmul "The Other Side of the Wind" au fost turnate între anii 1970 şi 1976, însă lansarea lui a fost amânată de mai multe ori, din cauza unor probleme de finanţare şi a unei dispute de ordin juridic, care au împiedicat finalizarea peliculei.

Pelicula prezintă povestea unui regizor care încearcă să finalizeze o capodoperă cinematografică în timp ce se luptă cu sistemul de la Hollywood. Filmul "The Other Side of the Wind" îi are în distribuţie pe actorii John Huston, Norman Foster, Dennis Hopper, Peter Bogdanovich, Bob Random, Susan Strasberg şi Oja Kodar.

Fanii care vor dori să contribuie la finanţarea proiectului vor primi şi cadouri, precum capturi video din film, înregistrate pe peliculă de 35 de milimetri, casetele negativelor originale ale filmului ce au fost folosite pe platourile de filmare şi bilete la premiera mondială a lungmetrajului.

Drepturile de comercializare a peliculei au fost aprig disputate într-o veritabilă bătălie în justiţie între fiica lui Orson Welles, Beatrice Welles, colaboratorul său Oja Kodar şi compania de producţie francezo-iraniană L'Astrophore. Orson Welles şi-a petrecut ultimii 15 ani din viaţă lucrând la acest proiect, până în 1985, anul morţii sale. Cineastul american a lăsat în urma sa aproximativ 45 de minute de film, care beneficiază de un montaj făcut chiar de Welles.

Campania de finanţare se va încheia pe 14 iunie.

George Orson Welles (1915 - 1985) a fost regizor de film şi teatru, actor, scenarist, distribuitor şi producător american. Considerat un copil minune, a studiat mai multe discipline din industria de divertisment şi a ajuns apoi să exceleze în cele mai multe dintre ele.

A devenit faimos pe plan naţional după emisiunea radiofonică din 30 octombrie 1938, în care a lecturat romanul "Războiul lumilor" de H. G. Wells, provocând panică printre auditori. Este cunoscut în special pentru clasicul său lungmetraj din 1941 "Cetăţeanul Kane", care a fost nominalizat în 1942 la Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor. Orson Welles s-a remarcat şi ca actor, în special cu rolul lui Falstaff, interpretat în 1965, în filmul omonim.

Ulterior, stilul său regizoral, dar şi jocul său actoricesc, au exercitat o influenţă majoră asupra cinematografiei mondiale din anii 1950 - 1970, în special asupra lui Stanley Kubrick. Artist precoce şi polimorf, ţinând cu orice preţ la independenţa sa artistică, pasionat de trabucuri, tauromahie şi magie, Orson Welles a revenit în mod constant pe parcursul carierei sale la teatru şi la literatură, la marile texte clasice ("Othello", "Don Quijote"), dar şi la cele contemporane ("Procesul"). Sfidând cu regularitate sistemul de producţie din cinematografia americană şi întreţinându-şi propria legendă, prin efecte spectaculoase şi enigmatice, cineastul american şi-a lăsat multe filme neterminate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici