Un autoportret al lui Michelangelo, descoperit în ultima sa pictură

Un autoportret al lui Michelangelo, a cărui autenticitate a fost demonstrată, a fost descoperit camuflat în ultima pictură a maestrului renascentist, fresca reprezentând crucificarea Sfântului Peter, din Capela Sfântul Paul de la Vatican, informează The Independent.

1541 afișări
Imaginea articolului Un autoportret al lui Michelangelo, descoperit în ultima sa pictură

Un autoportret al lui Michelangelo, descoperit în ultima sa pictură (Imagine: independent.co.uk)

Descoperirea a fost făcută miercuri seară, autoportretul fiind ascuns în ultima lucrare a lui Michelangelo, fresca crucificării Sfântului Petru de la Vatican.

Maurizio De Luca, coordonatorul lucrărilor de restaurare de la Vatican, a anunţat că descoperirea - posibil singurul autoportret al maestrului, a cărui autenticitate a fost demonstrată - este "extraordinară şi impresionantă", importanţa acesteia fiind accentuată prin integrarea ei în ultima operă a artistului.

Deşi procesul de restaurare a frescelor lui Michelangelo din Capela Vaticanului a început în 2004, nimeni nu a bănuit până recent cine era figura din colţul stâng de sus din scena crucificării Sfântului Petru.

În cursul celor cinci ani dedicaţi procesului de restaurare, în care s-au investit trei milioane de lire sterline, personalităţi din lumea academică au început să-şi pună întrebări legate de identitatea personajului care semăna atât de mult cu autorul picturii.

În urma comparării trăsăturilor faciale ale lui Michelangelo din portretele realizate de alţi artişti cu cele ale personajului din frescă s-a descoperit că este vorba de un autoportret, pictat între anii 1545 şi 1550.

"Descoperirea ultimei opere a lui Michelangelo pune totul într-o nouă lumină, lucrarea aceasta marcând sfârşitul perioadei dedicate picturii, artistul consacrându-se ulterior sculpturii şi arhitecturii", a spus De Luca.

Personajul din frescă este înfăţişat călare şi purtând un turban azuriu.

"Turbanul albastru este un indiciu important, pentru că este similar accesoriilor purtate de sculptori pentru a împiedica pătrunderea prafului" în păr, a spus Giorgio Bonsanti, de la Universitatea din Florenţa.

Până recent, singurul autoportret al lui Michelangelo acceptat oficial de unele medii academice era cel care apare într-o frescă a Capelei Sixtine - în scena monumentală a Judecăţii de Apoi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici