Un membru CNA solicită demiterea lui Mititelu şi Popescu din Consiliu după ce au fost declaraţi incompatibili de ANI

Valentin Jucan, membru al CNA, i-a cerut public, joi, preşedintelui instituţiei, Laura Georgescu, demiterea lui Christian Mititelu şi Răsvan Popescu, membri ai Consiliului, în conformitate cu Legea audiovizualului, după ce aceştia au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate.

169 afișări
Imaginea articolului Un membru CNA solicită demiterea lui Mititelu şi Popescu din Consiliu după ce au fost declaraţi incompatibili de ANI

Un membru CNA solicită demiterea lui Mititelu şi Popescu din Consiliu după ce au fost declaraţi incompatibili de ANI (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis joi MEDIAFAX, semnat de Valentin Alexandru Jucan, "în data de 7 august 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate pentru domnul Christian Mititelu şi starea de conflict de interese penal pentru domnul Răsvan Popescu, ambii membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), ultimul, fost preşedinte al CNA".

"Aceste situaţii sunt reglementate de legea audiovizualului 504 din 2002, articolul 12. Conform legislaţiei în vigoare în cazul nerespectării prevederilor articolului menţionat, persoana în cauză este demisă de drept, locul său devenind vacant, urmând să fie ocupat de supleant, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale Parlamentului României", scrie el.

Totodată, Valentin Jucan precizează că în şedinţa publică a CNA de joi, cei doi membri ai Consiliului nu au avut nicio reacţie ca urmare a deciziei ANI, pentru ei demisia de onoare fiind "o chestiune de neabordat, iar imaginea instituţiei contând prea puţin". Jucan susţine că Mititelu şi Popescu continuă să-şi exercite mandatele, punând sub semnul ilegalităţii deciziile CNA.

În acest context, Jucan îi solicită public preşedintelui CNA, Laura Georgescu, aplicarea legii, în fapt, demiterea celor doi membri ai CNA şi vacantarea celor două locuri în Consiliu.

Referitor la solicitarea lui Valentin Jucan, Răsvan Popescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că ANI nu a ridicat problema demiterii sale din calitatea de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului.

"ANI nu a ridicat problema demiterii mele, dacă ar fi făcută, ar fi făcută printr-un raport administrativ, practic demersul ANI este numai în sensul că ar exista indicii în legătură cu un conflict de interese, motiv pentru care sesizează Parchetul general. Urmeaza ca să îmi prezint toate argumentele la Parchet, mai ales că ANI nu m-a convocat, ANI nu mi-a luat punctul de vedere, ANI nu a fost interesată de toată documentaţia pe care o deţin, aşa că nu îmi rămâne decât să prezint toate acestea la Parchet şi acolo cred că se vor lămuri lucrurile. Poate se lămurea din această fază dacă ANI proceda, aşa cum spune legea, la invitarea mea, la consemnarea punctului meu de vedere", a spus Răsvan Popescu.

La rândul său, Christian Mititelu a precizat, joi, pentru MEDIAFAX că solicitarea lui Valentin Jucan îi confirmă exercitarea unor presiuni politice.

"Voi contesta decizia ANI în justiţie, consider că nu mi poate nega dreptul de cetăţean de a activa într-o asociaţie civică. Comunicatul domnului Jucan îmi confirmă ceea ce resimt de la o vreme şi anume că se încearcă exercitarea unei presiunii politice asupra independenţei mele în calitate de membru al CNA", a declarat Christian Mititelu pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, a subliniat că nu are nicio competenţă privind demiterea unui membru al CNA.

"Nu am competenţa de a demite pe nimeni. De la momentul la care a apărut comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate (7 august, n.r.), CNA a scris celor două comisii (comisiile pentru cultură, n.r) din Parlament şi vom fi audiaţi marţi, şi eu şi cei doi membri", a declarat aceasta.

În data de 7 august, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) i-a declarat incompatibili pe Răsvan Popescu şi Christian Mititelu, membri ai CNA, aceştia declarând la momentul respectiv pentru MEDIAFAX că vor contesta în instanţă deciziile ANI, pe care le consideră neîntemeiate.

Atât Răsvan Popescu, cât şi Christian Mititelu au respins atunci acuzaţiile aduse, având obiecţii asupra constatărilor ANI, dar şi în ceea ce priveşte respectarea procedurii pentru că nu le-au fost aduse la cunoştinţă concluziile şi nici nu li s-a cerut un punct de vedere.

Potrivit unui comunicat remis, pe 7 august, agenţiei MEDIAFAX, ANI "a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui Christian Mititelu (membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului) şi încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de natură penală de către Răsvan Popescu (fost preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului)".

În comunicat se mai spune că Mititelu "s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 4 noiembrie 2008 - 15 decembrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de preşedinte şi, ulterior, pe cea de vicepreşedinte al Asociaţiei "Alianţa Civică", cât şi calitatea de membru al CNA (asimilată funcţiei de secretar de stat)". Conform prevederilor legale, "calitatea de membru al Consiliului este incompatibilă cu funcţiile publice sau private, cu excepţia celor didactice, dacă nu dau naştere unor conflicte de interese", se arată în comunicat.

Pe de altă parte, potrivit ANI, Răsvan Popescu "a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, în calitate de membru al CNA (mandatele 2006 - 2012, 2012 - 2018), respectiv de preşedinte al CNA (29 iunie 2007 - 19 decembrie 2012), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a soluţionat cereri şi a participat la luarea unor decizii în urma cărora s-au acordat autorizaţii de licenţă audiovizuală pentru S.C. PRO TV S.A". Totodată, ANI spune că Răsvan Popescu "s-a aflat în relaţii comerciale şi a beneficiat de foloase patrimoniale în cuantum de 15.000 euro de la S.C. MEDIA PRO PICTURES S.A".

Contactat în 7 august, de MEDIAFAX, Răsvan Popescu a declarat că decizia ANI este neîntemeiată şi o va contesta în instanţă. "Voi contesta concluziile ANI, pe care le consider neîntemeiate. În primul rând, consider că ele trebuiau să-mi fie aduse la cunoştinţă întâi mie, pentru a mi se lua un punct de vedere, aşa cum cere legea, şi abia apoi trimise către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi comunicate public. Potrivit Legii 161 care stabileşte incompatibilităţile şi conflictele de interese, am dreptul ca membru al CNA la creaţie literar-artistică, iar un scenariu literar exact asta este. Scenariul care a stat la baza filmului făcut cu Media Pro Pictures a fost adjudecat în urma unui concurs public desfăşurat la Centrul Naţional al Cinematografiei, de către un juriu independent. Presupun că ANI se referă la scenariul filmului «Ceva bun de la viaţă», pe care l-am încredinţat regizorului Dan Piţa şi acesta s-a adresat companiei Media Pro Pictures, în vederea participării la concursul de la Centrul Naţional al Cinematografiei. Banii la care face referire ANI, respectiv cei 15.000 de euro pentru scenariu, au fost plătiţi ca urmare a câştigării primei de la Centrul Naţional al Cinematografiei, din care se plătesc drepturile de autor şi se intră în producţie", a spus Răsvan Popescu.

La rândul său, Christian Mititelu a declarat, pe 7 august, pentru MEDIAFAX, că a luat cunoştinţă de la ziarişti de acest comunicat al ANI. "Nu mi-a fost adus la cunoştinţă personal", a spus Christian Mititelu.

El a precizat că "starea de incompatibilitate pretinsă de către ANI" are la bază faptul că, la începutul mandatului său de membru al CNA, a deţinut calitatea de preşedinte al Asociaţiei "Alianţa Civică", iar ulterior a devenit vicepreşedinte al acestei asociaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici