Un triptic de Francis Bacon estimat la 75 de milioane de dolari, scos la licitaţie pe 13 mai - FOTO

Tripticul "Three Studies for a Portrait of John Edwards", de Francis Bacon, estimat la 75 de milioane de dolari, va fi scos la vânzare pe 13 mai, într-o licitaţie de artă contemporană organizată la New York de casa Christie's.

114 afișări
Imaginea articolului Un triptic de Francis Bacon estimat la 75 de milioane de dolari, scos la licitaţie pe 13 mai - FOTO

Un triptic de Francis Bacon estimat la 75 de milioane de dolari, scos la licitaţie pe 13 mai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Three Studies for a Portrait of John Edwards" reprezintă un ansamblu de trei tablouri, pictate în 1984, şi este piesa de rezistenţă a licitaţiei organizate de Christie's, făcând parte dintr-un lot de capodopere ale artei contemporane ce vor fi scoase la vânzare săptămâna viitoare.

Un alt triptic realizat de Francis Bacon, intitulat "Three Studies of Lucian Freud", a fost vândut în noiembrie 2013, la o licitaţie a casei Christie's din New York, cu suma de 142,4 milioane de dolari, stabilind un nou record mondial pentru o operă de artă vândută la un astfel de eveniment.

Acelaşi interes crescut al colecţionarilor faţă de opera lui Francis Bacon (1909 - 1992) s-a manifestat şi în februarie, la Londra, când un portret al lui George Dyer, iubitul pictorului ("Portrait of George Dyer Talking"), a fost adjudecat pentru o sumă de peste 42 de milioane de lire sterline (70 de milioane de dolari), tot la o licitaţie organizată de casa Christie's.

Tripticul "Three Studies for a Portrait of John Edwards" a fost considerat de Bacon însuşi una dintre cele mai bune lucrări ale sale, iar experta în artă contemporană de la Christie's Sara Friedlander spune că se aşteaptă la "rezultate excepţionale".

"După succesul din noiembrie, estimăm această lucrare la aproximativ 75 de milioane de dolari", a spus Sara Friedlander, la o conferinţă de presă.

Totodată, în următoarele două săptămâni, începând de marţi, casele Christie's şi Sotheby's vor oferi spre vânzare lucrări ale unor artişti impresionişti, moderni şi contemporani, inaugurând sezonul de primăvară al licitaţiilor exclusiviste. Comerţul cu opere de artă trece printr-o perioadă extrem de profitabilă, iar Christie's speră să obţină încasări de 979 de milioane de dolari, în timp ce casa rivală, Sotheby's, mizează pe câştiguri de 934,15 milioane de dolari.

Printre lucrările de artă din perioada impresionistă şi modernă ce vor fi scoase marţi la licitaţie de casa Christie's se numără "Nymphéas", de Claude Monet, şi "Portretul Dorei Maar", de Pablo Picasso, estimate fiecare la suma de 35 de milioane de dolari, alături de "Strandszene" de Vasili Kandinsky (estimat între 16 şi 22 de milioane de dolari) şi "Femeia veneţiană IV" de Alberto Giacometti (estimat între 10 şi 18 milioane de dolari).

De asemenea, casa Christie's scoate la licitaţie, marţi, o versiune a sculpturii "Sărutul" (Le Baiser) de Constantin Brâncuşi, cu un preţ de pornire de 5 milioane de dolari.

În cursul zilei de miercuri, casa de licitaţii Sotheby's va oferi spre vânzare 14 lucrări de Picasso - printre care se remarcă tabloul "Tête de Marie-Thérèse", estimat între 12 şi 18 milioane de dolari. Amatorii de artă vor putea achiziţiona, de asemenea, trei tablouri de Monet, printre care "Le pont japonais" (estimat între 12 şi 18 milioane de dolari), şi "La Séance du matin", de Henri Matisse, estimat între 20 şi 30 de milioane de dolari.

Din lotul de lucrări de artă contemporană propuse spre vânzare pe 13 mai fac parte şi "Race Riot", de Andy Warhol, un tablou din seria "Untitled", de Mark Rothko, şi "Black fire", de Barnett Newman, estimate fiecare la 50 de milioane de dolari.

În noiembrie, tabloul de mari dimensiuni "Silver Car Crash", pictat de Warhol în 1963, a fost vândut cu 105 milioane de dolari, la o licitaţie organizată de Christie's la New York.

Casa de licitaţii rivală Sotheby's va propune spre vânzare, o zi mai târziu, pe 14 mai, propriul lot de artă contemporană, din care se remarcă un tablou de Andy Warhol ("Six Self Portraits", estimat între 25 şi 35 de milioane de dolari), pictura "Blau", de Gerhard Richter, cu un preţ de pornire cuprins între 25 şi 35 de milioane de dolari, şi instalaţia "Popeye", de Jeff Koonz, estimată la 25 de milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici