Reforma urmărește, de asemenea, o mai bună comunicare cu pacienții, aceștia urmând să primească informări prin SMS sau e-mail despre serviciile medicale de care au beneficiat și despre deconturile aferente. În zonele slab deservite medical, medicii specialiști vor putea lucra cu fracțiuni de normă sau se vor deplasa pentru a asigura servicii în unități unde există deficit de personal.
Măsurile vizează și accesul mai rapid la investigații paraclinice și imagistice, cu obligativitatea ca rezultatele CT și RMN să fie oferite pacientului și medicului prescriptor în cel mult trei zile. Pentru pacienții cu afecțiuni grave, guvernul promite o accesibilitate mai bună la medicamente noi și la tratamente compensate sau gratuite, printr-un proces accelerat de introducere pe piață a medicamentelor generice.
Se creează o platformă națională prin care orice pacient își va putea face programare. Sistemele existente în spitale și clinici vor fi interoperabile, astfel încât locurile disponibile să fie vizibile centralizat.
Pacienții vor primi mesaje (SMS/e-mail) care detaliază serviciul medical utilizat — medic de familie, ambulatoriu, spital, dispozitive, farmacie — și valoarea decontată.
Ambulatoriile din spitalele publice vor funcționa până la ora 20.00 pentru a crește accesul la investigații precum EKG, ecografie și alte proceduri de bază.
Mai mulți pacienți vor fi tratați în unitatea unde se prezintă, fără transferuri inutile. Crește numărul de intervenții, diagnosticări și tratamente efectuate în ambulatoriu.
În comunitățile izolate sau slab deservite, medicii din ambulatoriu vor putea deschide cabinete cu fracțiuni de normă. Se introduce un program de mobilitate pentru deplasarea specialiștilor.
Pacienții cu boli acute vor avea acces la analize de laborator și investigații imagistice, monitorizabile anual. Pentru pacienții oncologici, investigațiile de monitorizare rămân nelimitate, indiferent de bugetul paraclinic.
Rezultatele de laborator și imagistică trebuie comunicate mai ușor. Imaginile CT/RMN vor fi obligatoriu furnizate medicului prescriptor și pacientului. Furnizorii paraclinici vor transmite rezultatele în maximum trei zile.
Pacienții cu afecțiuni grave vor putea accesa mai rapid terapii inovatoare. Guvernul promite facilitarea includerii medicamentelor (în special generice) pe lista compensate/gratuite, în timpi comparabili cu media europeană.
Durata valabilității cardului de sănătate se prelungește cu încă 10 ani, reducând presiunea administrativă și costurile de înlocuire.
Coplata pentru servicii medicale și spitalicești furnizate de unități private aflate în contract cu CNAS va fi ajustată gradual până la eliminare în programe de screening, diagnostic și tratamente pentru boli cronice și patologii grave, inclusiv oncologie.