Uniunea Cineaştilor sărbătoreşte 50 de ani de la înfiinţare, prin filme şi o gală de premiere

Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani de la înfiinţare prin proiecţii de filme clasice, care vor avea loc de luni până joi, la cinema Studio, precum şi printr-o gală de premiere organizată pe 28 octombrie, la Ateneul Român din Bucureşti, informează instituţia.

226 afișări
Imaginea articolului Uniunea Cineaştilor sărbătoreşte 50 de ani de la înfiinţare, prin filme şi o gală de premiere

Uniunea Cineaştilor sărbătoreşte 50 de ani de la înfiinţare, prin filme şi o gală de premiere

Potrivit UCIN, împlinirea celor 50 de ani de la înfiinţarea Uniunii Cineaştilor din România este un eveniment aniversar, un bun prilej de a îi onora pe cei ale căror idei şi a căror muncă s-au transformat în capodopere cinematografice, de a viziona peliculele care au marcat parcursul filmului românesc şi de a-i premia pe cei mai merituoşi cineaşti autohtoni.

Începând de luni, cinematograful Studio găzduieşte o serie de proiecţii ale unor filme de ficţiune, documentare şi de animaţie - o gală a filmului românesc care readuce în prin plan pelicule ca "Meandre", regia Mircea Săucan, "Nunta de piatră", regia Mircea Veroiu şi Dan Piţa, "E pericolosso sporgersi", regia Nae Caranfil, "Răscoala", regia Mircea Mureşan, "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte", regia Sergiu Nicolaescu, "4,3,2", regia Cristian Mungiu, şi "Moartea domnului Lăzărescu", în regia lui Cristi Puiu. Astfel, până joi, cinematograful Studio deschide uşile tinerilor cineaşti, dar şi tuturor cinefililor care vor să ia parte la gala aniversară UCIN.

Pe 28 octombrie, de la ora 18.00, la Ateneul Român se va desfăşura festivitatea de premiere a unora dintre cei mai importanţi cineaşti români. Invitaţii vor viziona şi un documentar realizat de Vlad Leu, care urmăreşte traseul Uniunii Cineaştilor din România, şi vor lua parte la concertul susţinut de pianistul Andrei Licareţ, distins cu numeroase premii internaţionale, şi de celebra formaţie Violoncellisomo, condusă de profesorul Marin Cazacu.

"Anul acesta împlinim 50 de ani. Nu este doar un moment aniversar, este un prilej să ne amintim că, acum 50 de ani, cineaşti şi oameni de cultură de prestigiu au semnat un document prin care a luat naştere Asociaţia Cineaştilor (ACIN). Printre ei: Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Titus Popovici, Iulian Mihu, Manole Marcus, Mirel Ilieşiu, Doru Segall, Dumitru Carabăţ, Titus Mesaros, Mihai Iacobşi mulţi alţii. Aceasta asociaţie a apărat drepturile cineaştilor. Uniunea Cineaştilor, care s-a format în 1990 pornind de la structura ACIN, a apărat nu numai drepturile cineaştilor, ci şi demnitatea lor. Astăzi, filmul românesc este respectat în lume la fel cum a fost respectat şi în anii '60, '70, '80. Multe generaţii de cineaşti au creat filme de referinţă distinse cu mari premii naţionale şi internaţionale. Astăzi uniunea noastră cuprinde mari personalităţi, creatori, realizatori, oameni care şi-au legat destinul de arta filmului. Ei trebuie respectaţi şi răsplătiţi pentru efortul lor. Iar cei care nu mai sunt printre noi trebuie omagiaţi pentru valoarea operei lăsate moştenire", spune Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici