Variety: "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, oferă dialoguri de un naturalism excepţional - VIDEO

Cel mai nou film al lui Radu Muntean, "Marţi, după Crăciun", care prezintă clasa de mijloc românească, oferă dialoguri de "un naturalism excepţional", iar cadrele şi imaginea sunt foarte bine realizate, potrivit publicaţiei de specialitate Variety.

196 afișări
Imaginea articolului Variety: "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, oferă dialoguri de un naturalism excepţional - VIDEO

Variety: "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, oferă dialoguri de un naturalism excepţional

Variety apreciază calitatea imaginii şi a cadrelor care folosesc "superb" marele ecran. "Încă o dată, Muntean şi colaboratorii săi oferă un scenariu cu dialoguri de un naturalism excepţional, deşi discuţiile sunt foarte dense în această poveste, despre un bărbat care îşi înşală soţia şi trebuie să ia o decizie. Poate o chestiune problematică este faptul că protagonistul (Mimi Brănescu) este mai puţin interesant decât colegii săi", apreciază Jay Weissberg, de la Variety, care subliniază măiestria realizării filmului.

Weissberg remarcă faptul că Muntean se detaşează de temele obişnuite ale cinematografiei române actuale - comunismul, problemele sociale -, cum a făcut-o şi în filmul "Boogie" (2008).

În "Marţi, după Crăciun", Muntean prezintă viaţa unor români de clasă mijlocie, care nu este diferită de cea a restului europenilor. "Acest lucru dă filmului o universalitate binevenită, prezentând un bărbat comun, care se întreabă dacă să îşi părăsească soţia", mai spune Weissberg.

În prima scenă din film, Paul este prezentat în spatele Ralucăi (Maria Popistaşu), al cărei nud umple ecranul. Cei doi vorbesc, după o partidă de sex, simţindu-se confortabil unul cu celălalt. Raluca este dentista fiicei lui Paul.

Relaţia dintre Paul şi soţia sa, Adriana (Mirela Oprişor), este cea a doi oameni care au fost căsătoriţi timp de zece ani. Deoarece Raluca nu vrea să o întâlnească pe Adriana, Paul trebuie să o ducă pe fiica sa la dentist, lucru care creează tensiuni în familie. Unul dintre cele mai tensionate momente este cel în care Adriana apare în cabinetul medical, când Paul era acolo cu fiica lor.

Weissberg apreciază măiestria lui Muntean de a filma momentele tensionate în cadre lungi. Criticul mai apreciază faptul că filmul ar fi fost şi mai tensionat dacă Paul ar fi avut mai multă personalitate. Paul este "un tip obişnuit, care nu se poate hotărî", iar Mimi Brănescu "nu poate transforma personajul într-un antierou simpatic". În schimb, criticul publicaţiei Variety le apreciază pe Oprişor şi Popistaşu, care lasă spectatorului "o impresie profundă".

"Dincolo de dialogul dens, filmul pare a fi făcut cu instrucţiunea: reduceţi, reduceţi, reduceţi, reduceţi", spune Weissberg, care a lăudat modul de realizare a cadrelor lungi şi montajul minimal.

Radu Muntean este prezent în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes (12 - 23 mai), alături de Cristi Puiu, al cărui film, "Aurora", va fi proiectat vineri pe Croazetă, în premieră mondială.

Primul lungmetraj regizat de Radu Muntean a fost "Furia" (2002), urmat de "Hârtia va fi albastră" (2006) - nominalizat la Leopardul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, în 2007, şi recompensat cu un premiu special la Cottbus Film Festival of Young East European Cinema - şi de "Boogie" (2008), recompensat, anul trecut, cu patru premii Gopo, pentru regie, roluri principale (Dragoş Bucur şi Anamaria Marinca) şi rol secundar masculin (Mimi Brănescu). "Boogie" a avut premiera mondială tot la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Realisateurs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici