Videanu acuză postul Realitatea TV de campanie de denigrare a lui şi a familiei sale

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a sesizat CNA cu privire la postul Realitatea TV, care a difuzat mai multe emisiuni, în perioada 3 - 11 iunie, în care el şi familia sa au constituit "subiectul unei campanii de denigrare, pornită de la un articol al publicaţiei online cotidianul.ro".

30 afișări
Imaginea articolului Videanu acuză postul Realitatea TV de campanie de denigrare a lui şi a familiei sale

Videanu acuză postul Realitatea TV de campanie de denigrare a lui şi a familiei sale (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit unei sesizări trimise Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pe 11 iunie, începând cu data de 3 iunie, pe postul Realitatea TV, Adriean Videanu şi familia sa sunt "subiect al unei campanii de denigrare, pornind de la un articol al publicaţiei online cotidianul.ro".

"În ediţia din 3 iunie a emisiunii «Ora de foc», ca ilustraţie pentru un sumar al aşa-zisei anchete jurnalistice postate la acea dată pe site-ul cotidianul.ro, au fost prezentate fotografii preluate din tabloidul Cancan, care, deşi au fost efectuate în urmă cu trei ani, au fost prezentate de către postul TV ca şi când ar fi de actualitate. În aceste imagini, eu, familia şi prietenii mei suntem surprinşi de paparazzi la plajă, acest fapt reprezentând un motiv suficient pentru jurnaliştii de la Realitatea TV să emită sentinţe cu privire la competenţele mele ca ministru şi ale unor angajaţi ai Ministerului Economiei", se arată în sesizarea lui Adriean Videanu.

"Afirmaţiile site-ului cotidianul.ro au fost prezentate în mod repetat de către Realitatea TV în mai multe emisiuni de dezbatere, dar şi în emisiuni informative, pe durata mai multor zile, fără ca vreodată să se precizeze că imaginile sunt de arhivă, punându-se accentul pe faptul că eu şi familia mea ne petrecem vacanţele, vara, la Monte Carlo şi, iarna, în Elveţia, precum şi pe faptul că am achita la o singură masă suma de 25.000 de euro", se mai spune în sesizarea ministrului Economiei.

"Toate acestea au fost prezentate fără a fi însoţite de vreo dovadă din care să rezulte că afirmaţiile cu privire la cheltuieli sunt reale şi puse în contextul crizei economice pe care o traversează România, al diminuării salariilor şi pensiilor", mai spune Videanu.

Totodată, Adriean Videanu precizează că niciodată, în această perioadă, nu a fost prezentat şi punctul său de vedere.

Astfel, ministrul Economiei consideră că postul Realitatea TV a încălcat art. 3 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", şi art. 42, alin. 1 şi 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars".

Videanu consideră că Realitatea TV a încălcat şi art. 37 din Cod - "(1) Este interzisă difuzarea de imagini ale persoanei, filmate în propria locuinţă sau în orice alte locuri private, fără consimţământul acesteia", dar şi art. 71, alin. 1 din Cod - "1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate".

În urma sesizării lui Adriean Videanu, CNA a monitorizat emisiunile de ştiri şi dezbateri difuzate în perioada 3 - 11 iunie de postul Realitatea TV.

CNA va lua o decizie cu privire la sesizarea lui Adriean Videanu în şedinţa de joi a Consiliului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici