Virgil Niţulescu, despre Noaptea Muzeelor: Instituţiile muzeale contribuie la dezvoltarea societăţii

Directorul Muzeului Ţăranului Român şi preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiuliului Internaţional al Muzeelor, Virgil Niţulescu, a declarat, sâmbătă, cu ocazia Nopţii Muzeelor, că instituţiile muzeale contribuie la "dezvoltarea societăţii în mijlocul căreia se află şi pe care o servesc".

48 afișări
Imaginea articolului Virgil Niţulescu, despre Noaptea Muzeelor: Instituţiile muzeale contribuie la dezvoltarea societăţii

Virgil Niţulescu, despre Noaptea Muzeelor: Instituţiile muzeale contribuie la dezvoltarea societăţii (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, "ca în fiecare an, din 1977 încoace, comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte, la 18 mai, Ziua Internaţională a Muzeelor. În 2014, tema aleasă este «Legăturile create de colecţiile muzeelor». Povestind istoria patrimoniului cultural al unei comunităţi, precum şi memoria sa colectivă, muzeele contribuie la dezvoltarea societăţii în mijlocul căreia se află şi pe care o servesc, ţesând legături trainice între vizitatori şi obiectele - atât de diferite - pe care muzeele le expun", a afirmat acesta.

De asemenea, acesta a apreciat că tema din acest an are în vedere "reînnoirea metodelor tradiţionale adoptate de muzee, în secolul trecut, în sensul unei mai profunde implicări în cadrul comunităţilor, rămânând în serviciul publicului lor, ale cărui gusturi şi preferinţe sunt în permanentă evoluţie".

"Este o provocare pe care fiecare muzeu în parte are datoria de a o şi-o asuma, spre beneficiul creatorilor de patrimoniu cultural şi al celor care îl apreciază, pentru că, prin intermediul său, comunităţile îşi menţin legăturile cu propriul trecut identitar, dar şi cu ceea ce se creează, în momentul de faţă, în întreaga lume, într-o societate diversă, multiculturală, şi care va constitui fundamentul patrimoniului cultural al viitorimii. Muzeele din România se alătură celor de pe mapamond, în această sărbătoare, ce urmează Nopţii Europene a Muzeelor, încercand să pastreze şi să câştige noi categorii de public", a mai completat acesta.

Ajuns în 2014 la a zecea ediţie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg sărbătorit la nivel european. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanţi. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

Anul acesta, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor participă peste 150 de instituţii muzeale şi organizaţii de cultură şi educaţie din aproximativ 50 de localităţi din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici