Volumul "Holy Cow", debutul actorului David Duchovny în lumea ficţiunii literare, la editura Polirom. CITEŞTE UN FRAGMENT în avanpremieră

Volumul "Holy Cow", debutul actorului David Duchovny în lumea ficţiunii literare, o fabulă pe cât de nostimă, pe atât de emoţionantă despre prietenie, religie, umanitate şi toleranţă, va apărea în colecţia "Biblioteca Polirom", urmând să fie disponibil şi în ediţie digitală.

258 afișări
Imaginea articolului Volumul "Holy Cow", debutul actorului David Duchovny în lumea ficţiunii literare, la editura Polirom. CITEŞTE UN FRAGMENT în avanpremieră

Volumul "Holy Cow", debutul actorului David Duchovny în lumea ficţiunii literare, la editura Polirom. CITEŞTE UN FRAGMENT în avanpremieră

Traducerea din limba engleză şi notele au fost realizate de Ioana Filat, iar cartea va fi disponibilă în librăriile din România începând de joi, informează editura Polirom.

"Holy Cow", debutul actorului David Duchovny în lumea ficţiunii literare, este o fabulă pe cât de nostimă, pe atât de emoţionantă despre prietenie, religie, umanitate şi toleranţă. Elsie Bovary, o văcuţă de la o fermă din nordul statului New York, îşi petrece viaţa senină păscând, studiind celelalte animale şi pălăvrăgind cu prietena ei cea mai bună, Mallory. Lumea sa este însă zguduită din temelii când, găsind poarta grajdului deschisă într-o seară, se strecoară până la casa fermierului şi află cu stupoare că oamenii nu cresc vaci doar pentru lapte, ci ca să le mănânce carnea şi să le folosească pielea pentru a fabrica diverse lucruri. După această cumplită revelaţie, Elsie hotărăşte să plece în India, unde vacile sunt considerate sfinte şi nimeni nu se atinge de ele. I se alătură îndată porcul Jerry, de curând convertit la iudaism, care vrea să ajungă în Israel pentru că acolo nimeni nu pune gura pe carne de porc, şi curcanul Tom, dornic să ajungă în Turcia, ţara unde este venerat. Cei trei trec împreună printr-o grămadă de peripeţii, care de care mai nostime şi mai hazardate, ce pun însă sub semnul întrebării multe realităţi ale lumii contemporane.

CITEŞTE UN FRAGMENT ÎN AVANPREMIERĂ

"Noi avem o «tradiţie orală» - cum se zicea pe vremuri în cultura voastră. Poveştile şi învăţăturile de viaţă se transmit din vacă-n viţică, din generaţie în generaţie. Cam ca Odiseele şi Iliadele voastre. Le cântăm chiar. Mă scuzaţi că mă sparg în figuri cu nume ilustre. Homer. Bum! Hai că vă las un pic să vă reveniţi din şoc", scrie David Duchovny, în "Holy Cow".

Cartea de debut a actorului David Duchovny a fost lansată în SUA pe 3 februarie.

"Surprinzătorul debut al starului hollywoodian David Duchovny este de departe cea mai antrenantă alegorie de la «Ferma Animalelor» încoace. Povestea lui Elsie, o văcuţă americană care descoperă adevărul despre soarta ei, e plină de umor şi semnificaţii", a scris revista Time Out.

David Duchovny spune că ideea pentru această carte i-a venit în urmă cu mai mulţi ani, în timp ce se plimba cu automobilul pe o autostradă din apropiere de Los Angeles.

"Mi-a venit un gând... dacă aş fi o vacă, de ce nu aş merge în India, unde aş fi venerată şi nu mâncată (datorită legilor hinduse)? Acesta a fost punctul de plecare şi apoi mi-am spus că o vacă nu ar fi de ajuns, pentru că există alte animale care ar putea să meargă şi ele în alte ţări, în care ar fi în siguranţă. Am inventat un porc care ar fi în siguranţă în Israel datorită legilor mozaice, chiar dacă acolo va fi urât de toată lumea, măcar nu va fi mâncat. De asemenea, în carte apare şi un curcan ("turkey", în limba engleză, n.r.) care s-a înşelat atunci când alege să meargă în Turcia ("Turkey", în limba engleză, n.r.). Credea că acea ţară a fost numită după el, aşadar trebuie să ajungă acolo. În mare, cei trei prieteni fug de la fermă şi încearcă să ajungă în toate acele locuri", a spus David Duchovny.

Actorul a dezvăluit şi morala cărţii sale, potrivit căreia viaţa nu este întotdeauna simplă: "Chiar şi după ce ajung în India, cei trei prieteni descoperă că veneraţia celorlalţi nu reprezintă tot ceea ce contează în viaţă. Viaţa înseamnă ceva între a fi sacrificat pentru carne şi a fi venerat, e ceva la mijloc, între cele două lucruri".

David Duchovny, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori americani contemporani, s-a născut în 1960, la New York. A studiat literatura engleză la Princeton University şi a obţinut o diplomă de master la Yale University, unde l-a avut ca profesor pe Harold Bloom. A început să scrie poezie în timpul facultăţii, primind o menţiune de onoare din partea Academiei poeţilor americani, însă a devenit în scurt timp fascinat de lumea filmului. Şi-a început cariera de actor spre sfârşitul anilor 1980, rolurile care i-au adus cea mai mare popularitate fiind cel al agentului FBI Fox Mulder, din serialul SF "Dosarele X/ The X-Files", şi cel al scriitorului Hank Moody, din serialul "Californication". În 1997 şi 2008 a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal într-un serial de televiziune. În 2015, actorul şi-a lansat primul album de muzică, "Hell or Highwater".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici