Ziua Mondială a Monumentelor, sărbătorită joi în Bucureşti

Ziua Mondială a Monumentelor, sărbătorită anual pe 18 aprilie, va fi celebrată şi în România, la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti, printr-o întâlnire dedicată "Patrimoniului Educaţiei", la care vor participa personalităţi din domeniul culturii, patrimoniului şi al educaţiei.

290 afișări
Imaginea articolului Ziua Mondială a Monumentelor, sărbătorită joi în Bucureşti

Ziua Mondială a Monumentelor, sărbătorită joi în Bucureşti (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, data de 18 aprilie a fost convenită în 1983, de International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) şi UNESCO, pentru a marca Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor şi pentru atragerea interesului publicului pentru protejarea patrimoniului arhitectural.

Anul acesta, subiectul Zilei Mondiale a Monumentelor şi Siturilor este "Patrimoniul Educaţiei". El va fi evocat în cursul unei manifestări care se va desfăşura joi, de la ora 14.30, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, la invitaţia rectorului acestei universităţi şi a ICOMOS România, în prezenţa autorităţilor de specialitate din domeniul educaţiei, învăţământului superior, culturii şi patrimoniului şi a conducătorilor instituţiilor şcolare, liceale şi universitare - monumente istorice - din Bucureşti.

Dat fiind că în Bucureşti există 45 de monumente istorice în care funcţionează instituţii de educaţie, la această manifestare vor fi invitaţi administratorii acestor clădiri - rectori, decani, directori de licee sau şcoli generale, directori de biblioteci, împreună cu ministrul Educaţiei Naţionale, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare şi ministrul Culturii.

În cursul manifestării se va decerna diploma de onoare a ICOMOS profesorului doctor arhitect Aurelian Trişcu, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale atât ca profesor, cât şi ca arhitect la educarea tinerelor generaţii în spiritul interesului şi grijii pentru patrimoniul construit. După o scurtă prezentare a patrimoniului educaţiei din România şi intervenţii ale câtorva dintre cei invitaţi, manifestarea se va încheia cu semnarea unei Declaraţii subliniind importanţa relaţiei dintre patrimoniu şi educaţie şi angajamentul semnatarilor în promovarea patrimoniului cultural în cadrul activităţilor educaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici