15 bănci din UE, dintr-un total de 91 evaluate, vor pica testele de stres

Până la 15 bănci din Uniunea Europeană, dintr-un total de 91 evaluate, vor pica testele de stres prin care va fi verificată soliditatea lor financiară, potrivit unor surse din zona euro apropiate situaţiei.

228 afișări
Imaginea articolului 15 bănci din UE, dintr-un total de 91 evaluate, vor pica testele de stres

15 bănci din UE, dintr-un total de 91 evaluate, vor pica testele de stres (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sursele au spus că Autoritatea Bancară Europeană urmează să anunţe în următoarele câteva săptămâni că 10-15 din cele 91 de bănci care sunt verificate nu au promovat testele, fiind de aşteptat ca aceastea să provină din Grecia, Germania, Portugalia şi Spania.

Autoritatea Bancară Europeană (ABE), care conduce procesul de evaluare, şi Banca Centrală Europeană (BCE), care stabileşte scenariile macroeconomice, vor condiţii mai stricte de promovare.

Anul trecut, bănci irlandeze care au promovat testele au fost ulterior nevoite să primească sprijin financiar pentru a evita falimentul.

"Câte bănci ne aşteptăm să nu treacă testele? Aş spune 10-15", a declarat un bancher important din zona euro.

ABE vrea ca numărul băncilor care nu promovează testele să fie mai mare ca anul trecut, pentru a dovedi că verificările sunt serioase, a declarat o a doua sursă, adăugând că autoritatea nu vrea să meargă şi mai departe pentru a nu provoca panică şi să amplifice astfel criza datoriilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici