2012, cel mai stabil an de criză în privinţa preţului de vânzare al apartamentelor. Topul oraşelor cu cele mai mari scăderi

Preţul mediu de vânzare cerut de proprietarii de apartamente noi şi vechi s-a diminuat anul trecut cu 1,3%, de la 991 euro pe metru pătrat la începutul anului la 978 de euro pe metru pătrat la finele lunii decembrie, oraşele cu cele mai mari scăderi fiind Constanţa, Cluj-Napoca şi Ploieşti.

3901 afișări
Imaginea articolului 2012, cel mai stabil an de criză în privinţa preţului de vânzare al apartamentelor. Topul oraşelor cu cele mai mari scăderi

2012, cel mai stabil an de criză în privinţa preţului de vânzare al apartamentelor. Topul oraşelor cu cele mai mari scăderi (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor la apartamente, 2012 a fost cel mai stabil an de la declanşarea crizei încoace. Potrivit indicelui naţional calculat de www.imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi calculat la nivel naţional s-a diminuat pe parcursul a 12 luni cu 1,3% (...). Aceasta este cea mai mică marjă de scădere consemnată pe segmentul apartamentelor din 2008 încoace. Spre comparaţie, în 2011 - de asemenea un an de relativă stabilitate -, preţurile s-au diminuat cu aproximativ 4%", se arată într-un comunicat al site-ului imobiliar.

Constanţa ocupă primul loc în topul scăderilor de preţ la nivel naţional, cu un minus de 7,6%, preţul mediu ajungând la finele anului la 856 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi din Constanţa s-au ieftinit cu 7,3% anul trecut, la 854 de euro pe metru pătrat util, iar locuinţele noi au înregistrat un recul de 8,7%, la 864 de euro pe metru pătrat util.

Pe locul al doilea în clasament se situează Ploieştiul, cu un declin al preţurilor de 6,3%, la 816 euro/ mp.

În Cluj-Napoca scăderea a fost de 5,5%, la 896 euro pe metru pătrat util. Pretenţiile proprietarilor de apartamente vechi s-au diminuat cu 1,4%, la 966 de euro/ mp, iar declinul consemnat pe segmentul locuinţelor noi a fost mult mai abrupt, de 8,8%, până la 825 de euro/ mp.

Capitala se situează pe locul al patrulea în clasament, indicele imobiliare.ro indicând la finele anului trecut o valoare de 1.138 de euro pe metru pătrat util, cu 3,5% mai puţin faţă de 2011. Preţurile cerute pentru apartamentele vechi au scăzut cu 4,3%, la 1.046 de euro/ mp, iar declinul consemnat de locuinţele din ansamblurile rezidenţiale a fost mai mare, de 7,2%, până la 1.278 de euro/ mp.

În Timişoara locuinţele vechi şi noi s-au ieftinit cu 3,1%, la o valoare medie de 785 de euro pe metru pătrat, iar în Iaşi preţul mediu cerut de proprietari şi intermediari a scăzut cu 3%, la 811 euro/ mp.

În Braşov preţurile apartamentelor s-au menţinut constante, cu o variaţie de doar 0,2%, ajungând la 857 de euro / mp. Locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 1,3%, la 844 euro/ mp, dar unităţile locative scoase la vânzare în cadrul ansamblurilor rezidenţiale, pe de altă parte, s-au apreciat cu 3%, ajungând la 923 de euro/ mp.

Lansat în ianuarie 2000, portalul www.imobiliare.ro a depăşit pragul de 38.000 de vizitatori unici pe zi, potrivit datelor proprii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici