7 miliarde de euro, virate României prin Programul Operaţional Infrastructură Mare

7 miliarde de euro, virate României prin POIM. Marcel Boloş: „Am reuşit anul acesta să salvăm fiecare euro pe care îl aveam la dispoziţie”.

2583 afișări
Imaginea articolului 7 miliarde de euro, virate României prin Programul Operaţional Infrastructură Mare

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (AM POIM), a transmis Autorităţii de Certificare şi Plată, din cadrul Ministerului Finanţelor, spre certificare şi rambursare, o declaraţie de cheltuieli în valoare de 1.04 miliarde lei, echivalentul a 210.59 milioane euro.

Astfel, în acest an, AM POIM a transmis spre decontare către Comisia Europeană sume în valoare de peste 2 miliarde euro, respectiv 2.004.479.336 euro, depăşind ţinta prevăzută în memorandum cu 372.836.988 euro.

„Am adoptat în cursul acestui an un set de măsuri pentru a preîntâmpina o eventuală pierdere masivă de bani pe care o anticipam, şi vedem, de la zi la zi, efectele pozitive. Am reuşit anul acesta să salvăm fiecare euro pe care îl aveam la dispoziţie. Simplificarea, debirocratizarea şi digitalizarea sunt deziderate pe care le urmărim nu doar la nivelul accesări fondurilor europene, dar şi la nivelul implementării proiectelor. Măsurile recente, promovate la nivelul Ministerul Investiţiilor şi Proitectelor Europene, ne ajută să consolidăm gestionarea fondurilor europene şi îşi vor vedea cu adevărat efectele în viitoarea perioadă de programare”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

În prezent, rata de absorţiei pentru POIM este de 75.35% la nivelul cheltuielilor declarate.

„Până în prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operaţional, Comisia Europeană a rambursat României 5,83 miliarde euro (7.13 miliarde euro cu prefinanţare), din totalul de 6,83 miliarde euro transmise spre decontare. Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare”, a declarat doamna Carmen Moraru, secretar de stat.

Pe 16 noiembrie 2022, o altă declaraţie de cheltuieli pentru rambursarea a 236,32 milioane euro a fost trimisă Comisiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici