A doua economie a lumii a crescut prin grija Partidului Comunist

Economia Chinei şi-a revenit într-un ritm mai rapid decât se estima în al treilea trimestru graţie măsurilor guvernamentale.

307 afișări
Imaginea articolului A doua economie a lumii a crescut prin grija Partidului Comunist

A doua economie a lumii a crescut prin grija Partidului Comunist

Ajutat de măsurile guvernamentale de relansare a activităţii, produsul intern brut (PIB) din a doua cea mai mare economie a lumii a crescut cu 3,9% în trimestrul iulie-septembrie în ritm anual, potrivit datelor oficiale publicate luni, peste ritmul de 3,4% prognozat într-un sondaj Reuters şi accelerând ritmul de 0,4% din trimestrul al doilea.

Însă cererea slabă de pe plan intern şi exporturile în scădere indică o redresare accidentată, în timp ce China pare să continue strategia zero-COVID, după ce Xi Jinping a obţinut un al treilea mandat de secretar general al Partidului Comunist.

Acţiunile din Hong Kong s-au prăbuşit şi acţiunile chinezeşti au scăzut luni, iar yuanul s-a depreciat, după ce noua componenţă a celui mai înalt organism de conducere al Chinei a sporit temerile investitorilor că Xi va dubla politicile bazate pe ideologie, cu preţul creşterii economice.

La nivel trimestrial, PIB-ul a crescut cu 3,9% în al treilea trimestru, faţă de o scădere revizuită de 2,7% în perioada aprilie-iunie şi o creştere aşteptată de 3,5%.

Datele trebuiau iniţial să fie publicate pe 18 octombrie, dar au fost amânate pe fondul Congresului Partidului Comunist de săptămâna trecută.

Economia a fost susţinută de sectorul manufacturier, datele separate arătând că producţia industrială a crescut în septembrie cu 6,3% faţă de anul precedent, depăşind aşteptările pentru un avans de 4,5% şi 4,2% în august.

În ciuda revenirii, economia se confruntă cu provocări pe mai multe fronturi, atât pe plan intern, cât şi în străinătate. Restricţiile pandemiei din China şi luptele din sectorul său imobiliar cheie au exacerbat presiunea externă cauzată de criza din Ucraina şi de o încetinire globală datorată creşterii ratelor dobânzilor pentru a limita inflaţia în creştere.

De la sfârşitul lunii mai, factorii de decizie politică au implementat peste 50 de măsuri de sprijin economic, încercând să susţină economia pentru a atenua presiunile asupra locurilor de muncă, chiar dacă au minimizat importanţa atingerii obiectivului de creştere, stabilit în martie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
china,
pib,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici