Academia de Ştiinţe Agricole: Soluţia unei crize alimentare în România o reprezintă produsele autohtone

  • Academia de Ştiinţe Agricole spune că soluţia în această situaţie de criză este la producătorii autohtoni
  • Autorităţile nu au o evidenţă clară a alimentelor autohtone
  • În timp ce camioanele cu marfă stau la coadă la graniţă, producătorii autohtoni nu au cui să vândă
243 afișări
Imaginea articolului Academia de Ştiinţe Agricole: Soluţia unei crize alimentare în România o reprezintă produsele autohtone

Specialist: Soluţia unei crize alimentare în România o reprezintă produsele autohtone

Autorităţile ar trebui să verifice care este potenţialul rezervelor statului şi să orienteze alimentaţia publică spre produsele româneşti, recomandă Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe lonescu-Şiseşti” (ASAS), într-un comunicat remis joi MEDIAFAX.

Tabără susţine că nu există evaluări pertinente ale importurilor şi exporturilor pentru ultimii ani, nu se ştie clar nici ce resurse alimentare are România la acest moment.

Valeriu Tabără spune că este clar că românii consumă cel mai mult produse din import, iar dependenţa de importuri ar putea avea efecte grave asupra posibilităţilor de alimentaţie a populaţiei în condiţiile în care sunt impuse tot mai multe restricţii de circulaţie.

„Este o greşeală uriaşă făcută de România în domeniul producţiei agro-alimentare în ce priveşte neasigurarea necesarului de produse agro-alimentare din producţia internă”, spune el.

Tabără recomandă autorităţilor să ia măsuri precum scutirea de impozite şi taxe a producţiei agricole, asigurarea subvenţiilor şi a surselor financiare, deschiderea unor magazine de proximitate cu produse româneşti, susţinerea lanţului alimentar fără marii intermediari.

În timp ce România importă circa 80% din alimentele de consum, producătorii autohtoni rămân cu marfa în stocuri, iar pieţele sunt pustii. În acelaşi timp, rafturile supermarketurilor se golesc rapid.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici